sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Reima roskaretki

Roskista ja jätteistä huolehtiminen on tympeää puuhaa ja ikävä rasitus etenkin vapaapäivinä. Pienellä suunnittelulla siitä voi kuitenkin tehdä entistäkin rasittavamman. Älä siis kuskaa vanhoja sanomalehtiä taloyhtiön omaan roskakatokseen tai palauta tyhjiä pulloja lähimpään markettiin. Etsi ekopiste etäältä! Tee roskien viennistä spektaakkeli!

Muutaman kuukauden penkomisen tuloksena Pitkänmatkan Kävelijän kotoa löytyi melkoinen läjä rikki mennyttä ja vanhentunutta elektroniikkaa: latureita, kärähtäneitä polttimoita ja loisteputkia, kaukosäätimiä, kytkimiä, näppäimistö, pikkuisia kaiuttimia, kovalevy, DVD-soitin… Romut mahtuivat juuri ja juuri reppuun, jolle tuli painoa kymmenisen kiloa.

Linnanmaan Prisman yhteydessä toimii yksi Oulun ekopisteistä

Aluksi astelin läheiseen Linnanmaan Prismaan (kartta), jonka yhteydessä toimii yksi Oulun lähes 70 ekopisteestä. Ekopisteet on tarkoitettu kotitalouksien hyötyjätteille eli paperille, keräyskartongille, lasille, pienmetallille ja muoville. Pitkänmatkan Kävelijän vanhoista paristoista ja akuista oli viimeisten viiden vuoden aikana kertynyt muutaman kilon röykkiö. Pudottelin virtalähteet marketin keräyslaatikkoon. Vain yksi akku oli vuotanut. Sitten nokka kohti etelää. Torinrantaa päästyäni hoksasin, että roskaruoka sopisi päivän teemaan oivallisesti. Ei kun Kauppatorin kahvilamakasiiniin munkkikahville. Myöhemmin päivän kuluessa popsin vielä muutaman juustohampurilaisen ja herkullisen kebab-annoksen.

Tuntuipa mukavalta taas pitkästä aikaa tallustella Vakuum Hikereilla. Muruseni olivat muutaman viikon matkanneet omilla teillään. Puut ja pensaat vihersivät ja aurinko sädehti sinisellä taivaalla niin kirkkaana, että päänahkaa kuumotti kävelyretken jälkeen. Lämpötila ei kuitenkaan noussut kuin kymmenen asteen tuntumaan.

Giganttinen kierrätyspiste
Kotitalouksien rikkinäiset sähkölaitteet voi Oulun seudulla kuskata Ruskon jätekeskuksen Oivapisteeseen (kartta) sekä kuntien jäteasemille. Lisäksi elektroniikkaromua voi toimittaa kierrätykseen Limingantullin Giganttiin (kartta), jonne suuntasin kulkuni Torinrannasta lähdettyäni. Luovutin sähköiset romut Gigantin tiskille, vanhaa näppäimistöä lukuun ottamatta.

Verkkokauppa.com ottaa vastaan
kodin rikkoutuneita sähkölaitteita 
Seuraava etappi oli 5,6 km etelään sijaitseva Verkkokauppa.com (kartta), joka myös ottaa vastaan käytöstä poistettavaa elektroniikkaa. Surumielisen juhlavasti ojensin asiakaspalvelun sedälle reppuni viimeisen tavaran, vuosikausia palvelleen, viehkeästi kaareutuvan näppäimistön. Asiakaspalvelija ei kuitenkaan osannut tarkemmin kertoa sen tulevista vaiheista. Pois lähtiessäni käännyin vielä katsomaan ja vanha näppis heilutti minulle johdollaan.

Tällä tavoin asioita tarpeettomasti monimutkaistamalla sain kulutettua roskien vientiin melkein kokonaisen päivän! Matkaa roskaretkelle kertyi osapuilleen 30 kilometriä.

2 kommenttia:

  1. Tuo on loistava tapa motivoida itseään kävelylle ja saada vähän eri reittejä käyttöön. Minäki oon monesti kiikuttanu miehen veikkauslappuja toiselle puolelle kylää, kauimmaiselle kioskille, vaikka lähin kioski oli melkein nurkan takana. Nyt tuo miehenrontti tekee veikkaukset netissä, joten mua ei tarvita enää kuponkeja kuljettamaan.. täytyy siis alkaa kerätä noita pattereita ja etsiä kaukainen jätepiste. :))

    VastaaPoista
  2. Jep, kaupassakin voi käydä kaukana.. jos on aikaa. Onneksi meillä ei ole telkkaria, joka on hirmuinen aikarosvo monissa perheissä :-)

    VastaaPoista

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts