sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Vanhojen vaelluskenkien korjaus ja kunnostus

Loppukesästä vanhat Meindl Vakuum Hiker vaelluskenkäni olivat huonossa kunnossa. Olivathan ne olleet kovassa käytössä. Toisaalta olin itsekin jouduttanut kenkien rapistumista huoltamalla niitä turhan harvoin. Lisäksi olin tyhmyyksissäni käyttänyt niitä Haltin vaellusreissulla, jolloin teräväsärmäiset kivikot olivat kohdelleen näitä melko kevytrakenteisia kenkiä kovakouraisesti. Toisen kengän pohja oli ratkennut hieman irti päkiän kohdalta. Kummankin kengän nahkapinnat olivat kauttaaltaan muuttuneet kuiviksi ja karkeiksi. Muutamaan kohtaan oli ilmestynyt halkeama. Kengät vuosivat kuin seula. Jalat kastuivat paitsi suolla rämpiessä, myös kadulla kävellessä sadekelillä.



Oulun Suutari ja Avainpalvelun (Oulu, Isokatu 37) suutarimestari korjasi revenneen sauman kädenkäänteessä. Kun sitten myöhemmin kävin hakemassa vaelluskengät, tuo mainio monojen markiisi, saumojen sulttaani ja välipohjien virtuoosi vinkkasi, että vaelluskenkien nahkapinnan vaurioita voisi yrittää korjata Casco LiquiSole kumiliimalla. Kyseinen tökötti liimaa, tiivistää, tasoittaa ja paikkaa useimmat materiaalit. Sitä voidaan käyttää myös kenkien korkojen kiinnittämiseen sekä saumojen tiivistämiseen. Ja mikä tärkeintä, se paikkaa naarmut ja reiät vedenpitävästi. Metallisessa tuubissa on ainetta 28,4 millilitraa.


Tuumasta toimeen. Pesin kenkien ulkopinnat huolellisesti saippuavedellä ja juuriharjalla, huuhtelin ja annoin kuivaa saunan lauteilla. Sitten valutin kumiliimaa vaelluskengän kumipohjan ja nahan liitoskohtaan. Suutari oli varoittanut, että kumiliima saattaisi valua jonkin verran ennen jähmettymistä. Tämä ajatus mielessä käsittelin ensin ulkosyrjät kummastakin kengästä ja jätin ne sitten kuivumaan saunan lauteille. Seuraavana päivänä huomasin, että kumpikin kenkä oli pudottanut alleen muutaman kirkkaan kumiliimatipan. Olisi pitänyt laittaa sanomalehti kenkien alle. Kumipohjan ja nupukkinahan liitoskohta oli nyt joka tapauksessa vahvan tuntuisen kumikerroksen suojaama. Samalla tavalla käsittelin kenkien sisäsyrjät, takaosat ja kärjet. Kuivamisen aikainen valumisongelma poistui, kun vähensin liiman määrää ja asettelin kengät huolellisemmin vaakatasoon.

Vedenpitävä, joskaan ei kovin kaunis kumipaikka

Casco LiquiSole valuu, jos sitä ylenkäyttää

Kantapään kohdalla kengänpohjan ja nahan liitoskohta oli hyvässä kunnossa.
Varmuuden vuoksi truuttasin kumiliimaa tännekin.

Jäljelle jääneen kumiliiman käytin halkeamien paikkaukseen ja saumojen vahvistukseen. Nyt levitin kumiliimaa ohuemmin kuin aikaisemmin. Painelin ja tasoitin tökötin oikeisiin kohtiin sormella. Käden suojana oli ohut kertakäyttökäsine. Suutari oli nimittäin varoittanut, että kumiliima irtoaisi ihosta vain hyvin hitaasti kulumalla. Yksi liimatuubi riitti juuri sopivasti kahden vaelluskengän ehostamiseen. Jos tuubiin olisi jäänyt liimaa, korkki olisi saattanut jämähtää lopullisesti kiinni pitkän säilytyksen aikana. Tässä tapauksessa jäljelle jääneeseen liimaan pääsisi käsiksi leikkaamalla saksilla tuubin hännän poikki. Matti vinkkasi Facebookin Retkipaikalla, että kumiliima kannattaa säilyttää minigrip-pussissa pakastimessa. Tällä konstilla liima kuulemma säilyy käyttökelpoisena vuosikausia. Ennen uutta käyttökertaa pakastimessa ollut kumiliima upotetaan hetkeksi kuumaan veteen.



Seuraavaksi suojasin keittiön pöydän vanhalla sanomalehdellä, kaivoin esiin kenkävahan ja vedin kertakäyttökäsineen käteen. Lämmitin kenkävahaa hiustenkuivaimella. Jähmeä vaha muuttui nopeasti notkeaksi ja helposti levitettäväksi. Kauhaisin vahaa purkista ja hieroin sitä reilusti vaelluskenkien ulkopinnoille. Seuraavana päivänä pyyhin talouspaperilla liiat vahat pois. Kun valutin vettä kengälle, se juoksi pois kokonaisina pisaroina. Vaha oli tehnyt nahasta taas joustavan ja vettä hylkivän. Täytin pesuvadin vedellä ja laitoin vaelluskengät jalkaan. Upotin toisen kengän veteen muutamaksi minuutiksi. Jalka pysyi kuivana. Toinenkin kenkä läpäisi testin. Vanhat vaelluskengät olivat valmiit uusiin seikkailuihin.



Meindl Vakuum Hiker vaelluskengät korjauksen, paikkauksen ja vahauksen jälkeen

3 kommenttia:

  1. Liquisolea olen käyttänyt huopavyorisaappaisiin jo pidemmän aikaan hyvällä menestyksellä. Pitääpä kokeilla nyt myös vuotaviin vaelluskenkiin. Mutta vahoissa on eroja. Mehiläispohjaista vahaa en ole löytänyt vielä vanhalta mantereelta. Sen levittäminen on miellyttävää ja onnistuu hyvin retkioloissakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain pieniä vaurioita tosiaan voi LiquiSole korjata. Isompia ei ehkä kannata, tai työhön pitää varata reilusti aikaa, malttaa tehdä riittävän hitaasti ja tarkasti. Omista vanhoista vaelluskengistä tuli lopulta LiquiSolen kanssa sähläämisen jälkeen jokseenkin rumat ja siirsinkin ne kukkaruukkukäyttöön melkein saman tien. Yksi juttu, mihin LiquiSolea voisi kokeilla, on kantaosasta kuluneen kengän pohjan tasoittaminen eli kengän kantaosan valaminen uudelleen. Näin siitä joskus netissä videon ja jäin odottelemaan omien kengänkantojen kulumista sopivaan tilanteeseen. Ehkä ensi talvena...

      Poista
  2. Liquisolella saa todella hyvääkin jälkeä, kun tekee maltilla.

    VastaaPoista