torstai 24. marraskuuta 2016

Suomenkielisiä matkakertomuksia pitkiltä vaelluksilta


Daniel Besace: "Valtameri"

Daniel Besace, nizzalainen työtön, rahaton ja rakkaudeton mies, sai kuulla että hänen isänsä oli kuollut Polynesiassa, 18000 kilometrin päässä. Daniel ei edes tiennyt tämän olleen sairaalassa. Vastauksena surulle, käsittämättömälle kuoleman kokemukselle ja umpikujaan ajautuneelle elämälle Daniel lähti kävelemään. Besace käveli pitkin Länsi-Ranskan hiekkarantoja ja entisiä "tullimiespolkuja", jotka nousevat, laskevat ja kiemurtelevat pitkin Bretagnen rannikkoa. Matkansa aikana Besace elelee niukasti, syö halvinta ruokaa ja nukkuu milloin missäkin, pystyttäen telttansa dyynien tai kallioiden suojaan tai puun alle. Niukkuus ja pitkä matka antavat tilaa kaiken vastaanottamiselle sellaisenaan. Kulkiessaan hän kohtaa paitsi merta, hiekkaa, lintuja, laivoja ja kanssaihmisiä myös kuoleman: kalan raatoina, tyhjinä simpukankuorina ja muistoina isästä. Daniel Besace (s.1970) on entinen laivan perämies, nykyään pienkustantaja ja kirjailija.

Antti Holopainen: "Kävellen läpi Suomen ja Vienan Karjalan 64 päivässä"

Neljä henkilöä kaksi naista ja kaksi miestä lähtivät 5. kesäkuuta Elias Lönnrotin syntymäkodista kävellen läpi Suomen Kainuuseen ja Vienaan Uhtualle Kalevalan piirin keskustaajamaan. Hankkeen vetäjä eläkeläislääkäri Antti Holopainen kokosi matkakertomuksen 192 sivuiseksi kirjaksi. Kirja ei ole vain matkakertomus, vaan tilannearvio suomalaisen maaseudun nykytilasta ja kulttuuri- ja luontomatkailupalvelujen kehittämistarpeista. 180 vuotta sitten Elias Lönnrotin Kalevalaksi kokoama tarina yhdistää suomalaisia ja karjalaisia rajan yli. Kansalliseepoksemme tarinat elävät edelleen sopien matkailijoita puoleensa vetäviksi kertomuksiksi matkailupalvelujemme kansainvälistymisprosessissa. Kirjassa visioidaan tulevaisuutta, jossa saamme Suomen nousuun arktisia mahdollisuuksiamme nykyistä monipuolisemmin hyödyntävänä lännen ja idän rajamailla elävänä kansakuntana. Kirjan on kirjoittanut yksi koko tuhat kilometrisen matkan  kävelleistä, eläkeläislääkäri ja osuuskunnan toimitusjohtaja Antti Holopainen. Kirjan voi tilata täältä.

Raila Marjaana Knuuttila: "Kävely Brysselistä Istanbuliin"

Raila Knuuttila ja Teemu Takatalo kävelivät Brysselistä Istanbuliin, Euroopan geopoliittisesta keskuksesta sen reunalle. Knuuttila kirjoitti Kävelystä tämän teoksen, jonka teksti ja kuvat ovat luettavissa selontekona pyhiinvaelluksesta, protestimarssista tai taiteellisesta tutkimuksesta. Aalto-yliopiston Taiteen laitoksen opinnäytetyöksi valmistunut Kävely Brysselistä Istanbuliin on mysteeriä ja ääretöntä tavoittava, kiehtova ja syvästi koskettava lukuelämys.

"...teos lähestyy taiteen henkistä ja eksistentiaalista tehtävää elämän merkityksen pohtijana ja muokkaajana; tehtävä ei ole mitenkään helppo, ja siksi siinä onnistuminen niin vakuuttavasti kuin nyt tapahtuu on erityisen huomionarvoista. Teksti onnistuu siinä, missä kertoja kertoo Kävelyn onnistuneen: luomaan uutta henkeä ja kokemuksellista syvyyttä taiteellisen toiminnan ja jopa niinkin kuivan välineen kuin tekstin avulla." - Tere Vadén, filosofi

"Tämä on konkreettista Euroopan tutkimista, välineinä oma ajattelu ja ruumis. Rikkaan sivistynyt ja oppinut ote kuljettaa lukijaa, joka alkaa toivomaan että tästä tehtäisiin kirja." - Max Ryynänen


Erkki Lampén: "Neljä retkeä läpi Suomen - Kävellen, pyöräillen, hiihtäen, meloen"

Erkki Lampén teki neljä retkeä Suomen päästä päähän lihasvoimin: kävellen, pyöräillen, hiihtäen ja meloen. Siinä oli aikaa pohtia elämän peruskysymyksiä. "Neljäkymmentä vuotta täytettyäni en ollut löytänyt rakkautta enkä Jumalaa, minulla ei ollut perhettä, ja kirjava ammatillinen urani koostui katkelmista, jotka eivät vastanneet kysymykseen, mikä minusta tulee isona. Eräällä kävelyretkellä minulle valkeni, että haluan kävellä Helsingistä Jäämerelle." Kirja rakentuu päiväkirjamerkinnöille olematta silti pelkkiä arkisia muistiinpanoja. Erkki Lampén havainnoi ympäristöään tarkasti, piirtää monipuolista Suomi-kuvaa ja kommentoi terävästi maailman ilmiöitä - välillä hauskasti ja herkullista itseironiaa viljellen. Kirja on samalla kertaa antoisa retkiselostus ja keski-ikäisen miehen oman sielunelämän syväkartoitus.


Elias Lönnrot: "Vaeltaja. Muistelmia jalkamatkalta Hämeestä, Savosta ja Karjalasta 1828"

Elias Lönnrotin ensimmäinen runonkeruuretki Itä-Suomeen alkaa Sammatista ja jatkuu aina Valamoon ja Nurmekseen saakka päättyen lopulta Kuopion ja Tampereen kautta Laukkoon. Lönnrot halusi "nähdä laajemmin omaa maata, oppia tuntemaan sen kieltä eri murteiden mukaan, mutta varsinkin koota sen merkillisen ja kauniin kansanrunouden tuotteita". Hauskat vierailut monien tuttavien luona viivyttivät matkantekoa. Lönnrot poikkeaa pitäjien pappiloihin, jolloin runojen keruu jää sivuasiaksi, mutta kävijä saa kyllä kuulla ja kokea paljon muuta.


Lars Monsen: "Vaellus halki Alaskan"

Tämä kirja on jännittävä matkakertomus noin kymmenen kuukauden patikkamatkasta halki Alaskan. Matkan aikana luonto näyttää niin kauneutensa kuin ankaruutensa. Runsas kuvitus ja värikäs kerronta tempaavat lukijan mukaan unohtumattomaan seikkailuun. ”Sormet kohmettuvat ja käyvät valkoisiksi hetkessä, mutta jatkan puristamista. Kovempaa, aina vain kovempaa, kunnes [spriipullon] korkki viimein läjähtää auki. Keittimeen tipahtaa jäätynyt spriimöykky, jota tuskin erotan, koska ilma on täynnä hengityshuurua. Sormeni ovat nyt niin koppurat, että pystyn tuskin ottamaan tulitikun rasiasta. Ajattelen mitä seuraa, jollen saa tuohon helskutin rautatörppöön tulta, ja pelko vihlaisee mieltäni. Kovan ponnistelun jälkeen saa 10–12 amerikkalaisesta erikoistikusta muodostamani mininuotio spriin sulamaan ja viimein syttymään. Priimuskeittimen suhina ei ole kuulostanut koskaan yhtä kauniilta.” Lars Monsen on norjalainen toimittaja ja seikkailija, joka on tehnyt monia eräretkiä muun muassa Kanadassa ja Pohjoiskalotissa.


John Muir: "Pitkä kävely Meksikonlahdelle"

Tämä teos on kuvaus seikkailusta, joka oli alkusoittoa John Muirin elämän mittaiselle löytöretkelle. Kirja kertoo kävelymatkasta, jonka Muir teki vuonna 1867. Hän kulki jalan Indianasta Kentuckyn, Tennesseen, Pohjois-Carolinan, Georgian ja Floridan halki aina Meksikonlahden rannikolle. Muir kirjoittaa ihastuttavalla tyylillään matkallaan kohtaamastaan luonnosta, kylistä ja kaupungeista ja niiden asukkaista.

Muir kulki matkoillaan jalan ja kevyesti varustautuneena - "vain hieman teetä ja leipää repussaan". Hän tunsi syvää yhteyttä luontoon ja kuvaa tätä suhdetta usein uskonnollisin termein kokemuksena pyhästä, ylimaallisesta harmoniasta. Teoksessa Muirin syvä luonnontuntemus yhdistyy kaunokirjalliseen imlaisuvoimaan avaten lukijan eteen ihmeellisen näkymän luontoon ja luonnollisuuteen. Nykymaailman kamppaillessa tuhoutuvan luonnon ja ihmisten alati kasvavan kiireen keskellä Muirin tekstit ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.

John Muir (1838-1914) on kiistatta yksi merkittävimmistä amerikkalaisista luontokirjailijoista ja -filosofeista vaikka onkin jäänyt erityisesti kotimaansa ulkopuolella Emersonia ja Thoreauta tuntemattomammaksi. Muiria pidetään myös luonnonsuojelun isänäi - vuonna 1892 hän perusti Sierra Clubin, Yhdysvaltojen ensimmäisen ruohonjuuritason ympäristöjärjestön. Nykyisin tällä Yhdysvaltojen suurimmalla ympäristöjärjestöllä on reilusti yli miljoona jäsentä. Muirin teoksia ei ole aiemmin ilmestynyt suomeksi.


Per ja Bjœrn Simonsen: "Kesytön erämaa - vaellus Norjan halki"

Kesällä 2006 veljekset Per ja Bjorn Simonsen päättävät lähteä vaeltamaan Norjan halki pohjoisesta etelään ja takaisin. Eränkävijäesikuviensa Lars Monsenin ja Trond Stromdahlin tavoin veljekset varaavat hyvin aikaa matkalle. He haluavat kokea uusia asioita, maata selällään kanervikossa, istuksia nuotion ääressä, testailla perhovapojaan tai jäädä vaikka aloilleen yhdeksi ylimääräiseksi päiväksi, jos siltä tuntuu. Luontoelämykset ovat suurenmoisia, rasitusta ei voi välttää ja veljesten polulle sattuu monia mielenkiintoisia ihmisiä. Yllätykseksi lunta ei ensin olekaan riittävästi ja järvet jäätyvät myöhään. Vaeltajat jäävät sään vangeiksi moneksi päiväksi. Kaksikon parhaita eväitä erämaassa ovat omalaatuinen, ehtymätön huumorintaju, sopivan reipas kilpailuhenki ja kyky kääntää negatiiviset kokemukset positiivisiksi. ”Luonnossa tulee monta kertaa tunne, että juuri siinä paikassa ja juuri sillä hetkellä on niin kaunista kuin ylipäänsä vain voi olla.”


Robert Louis Stevenson: "Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla"

"Minä en matkusta sen vuoksi että kävisin jossakin vaan matkustamisen itsensä vuoksi. Tärkeintä on olla liikkeellä, oppia tuntemaan elämä kaikkine kipuineen ja vaivoineen, nousta tältä sivistyksemme höyhenvuoteelta ja tuntea jalkojemme alla maapallon kova graniitti ja teräväsärmäiset piikivet.” Vuonna 1878 Robert Louis Stevenson pakeni monia vaikeuksiaan – terveysongelmia, piinaavaa rakkaussuhdetta, rahattomuutta – lähtemällä Ranskaan vaellusretkelle Sevennien vuoristoon. Matkaseurana ja kuormajuhtana hänellä oli itsepäinen aasi nimeltä Modestine. Matkalla Stevenson piti päiväkirjaa, jonka pohjalta hän kirjoitti Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla, nautittavan kuvauksen tämän syrjäisen seudun maisemista ja ihmisistä.


Cheryl Strayed: "Villi vaellus"

Cheryl on tottunut elämään eri lailla kuin muut. Hänen perheensä on kasvattanut itse ruokansa ja elänyt hyvin maanläheistä elämää aina siihen saakka, kun perheen äiti menehtyy keuhkosyöpään 45-vuotiaana. Vahvat perhesiteet katkeavat, ja 22-vuotias Cheryl jää ajelehtimaan tyhjän päälle. Nähdessään mainoksen Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvasta ­Pacific Crest Trailin vaellusreitistä hän tekee elämänsä impulsiivisimman päätöksen. Hän päättää kävellä Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvaa vaellusreittiä sadan päivän ajan seuranaan vain hirviömäisiin mittoihin paisunut rinkkansa. Kuvitelmat sielukkaasta itsensä etsimisestä ja meditatiivizsen eteerisistä iltahetkistä vaihtuvat lihaskipuun, hiertymiin ja kovaan fyysiseen väsymykseen. Kuitenkin kehon vahvistuessa myös mieli vahvistuu, eikä hän jää rypemään menneeseen vaan suuntaa päättäväisesti eteenpäin, askel askeleelta. Villi vaellus on vakuuttanut lukijansa.

Reese Witherspoon on ostanut tarinan elokuvaoikeudet, ja Oprah nosti sen kirjalistansa kärkeen. Se on ollut Yhdysvaltojen bestsellerlistojen kärjessä kuukausia, ja käännösoikeudet on myyty 18 maahan. Cheryl vaelsi 1100 mailin mittaisen reittinsä vuonna 1995, ja tätä nykyä hän elää Portlandissa miehensä, elokuvaohjaaja Brian Lindstromin ja heidän kahden lapsensa kanssa. Yhdysvalloissa Cheryl tunnetaan myös suositusta kolumnistaan Dear Sugar.


Timo Tuomi: "Jalan halki Ranskan"

Säädä nojatuolisi tyynyt mukavaan asentoon ja lähde patikkamatkalle ranskalaisen maaseudun alaville viinimaille ja kirpeänraikkaaseen vuoristoon. Haista kesäsateiden jälkeinen tuoksujen tulvahdus, kuule hento poksahdus, kun majatalon isäntä avaa illalla pullollisen paikallista punaviiniä ja maistele emännän valmistamaa, rapein munuaisviipalein ryyditettyä salaattia uunituoreen patongin kera. Timo Tuomen kirja on kaikkiin aisteihin vetoava kuvaus kävelyretkestä läpi Ranskan, joskus suorinta tietä, monesti kiertotietä ja välillä harhapolkuja pitkin.


Camino de Santiago -pyhiinvaellusreittiin liittyvät matkakertomukset ja tietokirjat löytyvät täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts