Espanjan läntisimmän itsehallintoalueen, Galician, rannikkovesissä elävä kampasimpukka (esp. vieiras, engl. scallop) on vuosisatojen ajan ollut Santiago de Compostelaan johtavan Jaakontien tunnus. Nykyisin simpukkasymbolia käytetä reitin merkitsemiseen ja matkamuistona.
Eläinkunnan tieteellisessä luokittelussa kampasimpukat (Pectinidae) kuuluvat pääjaksoltaan nilviäisiin (Mollusca) ja luokaltaan simpukoihin (Bivalvia). Kampasimpukoita tunnetaan yli 350 lajia.
Kampasimpukka kuuluu Galicialaisen keittiön antimiin. Simpukasta popsitaan valkoinen liha ja korallinvärinen mätirauhanen. Kampasimpukat tarjoillaan kypsennettynä kuoressaan, toisinaan myös vartaassa tai kylmänä salaatissa.
Kampasimpukan kookkaan kuoren toinen puoli on litteä ja toinen kovera. Kovera puolisko oli keskiajan pyhiinvaeltajille paitsi Jaakontien tunnus, myös käytännöllinen vaellusvaruste. Sillä saattoi ammentaa vettä lähteestä ja se toimi tarvittaessa myös lautasena. Lisäksi se toimi todisteena pyhiinvaelluksen suorittamisesta maailman äärimmäiselle rajalle, jollaiseksi Espanjan länsirannikko kauan miellettiin.
Simpukkasymbolin alkuperästä kerrotaan erilaisia tarinoita. Kun Pyhä Jaakko kuoli vuonna 44 jKr, hänen tomumajansa kuljetettiin laivalla Iberian niemimaalle, missä hän oli aikaisemmin levittänyt Jeesuksen opetuksia. Laiva joutui kuitenkin myrskyn riepottelemaksi ja upposi. Erään version mukaan Pyhän Jaakon ruumis huuhtoutui mereen rantautuen myöhemmin vahingoittumattomana, mutta simpukoiden peitossa.
Toisen version mukaan mestatun Pyhän Jaakon maalliset jäännökset kuljetettiin Hispaniaan laivalla, jossa ei ollut miehistöä. Rannalla - paikassa, jota laiva lähestyi - juhlittiin häitä. Morsiota selässään kantanut polle pillastui ja nelisti päätä pahkaa mereen. Ihmeellisesti juhlakalu kuitenkin ratsasti pian takaisin maalle, mutta aivan simpukoiden peitossa. Kummankin tarinan mukaan Pyhän Jaakon kalmo haudattiin lopulta paikkaan, missä tänä päivänä on Santiago de Compostelan kaupunki.
Kampasimpukan poimullinen ja viuhkamainen muoto on nähty myös vertauskuvana niille useille eri pyhiinvaellusreiteille, jotka kaikki johtavat Santiago de Compostelaan.
keskiviikko 14. heinäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts
-
Ensimmäinen avohoitojakso vuotta aiemmin oli ollut siinä määrin sielua ja soomaa virkistävä elämys, että liikkeellä oltiin taas samalla poru...
-
Jalkapohjan jännekalvo eli kantakalvo alkaa jokaisen varpaan tyviosasta ja jatkuu viuhkan tavoin kaventuen kantaluun alle, jonka keskiosa...
-
Haukkasin palan pizzaa. Epämääräisen muotoinen, alapuoleltaan hieman nokinen ja tulisella salamilla maustettu, valtavassa italialaisessa piz...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti