keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Hietasaari ja Nallikari

Helteisen perjantain kävelyretkellä pistäydyin mm. Hietasaaressa, joka alkoi maankohoamisen seurauksena nousta Itämerestä ihmisten ilmoille 1500-luvulla. Oulun seudulla jääkauden alas painama maankamara nousee edelleen vajaan sentin vuodessa.

Toppilan Tervahovi 1800-luvulla
Oolannin sotaan osallistunut englantilainen laivasto-osasto tuhosi Toppilan tervahovin loppukeväästä 1854. Tämän jälkeen Hietasaaren maankäyttöä järjesteltiin uudelleen ja porvarit alkoivat rakentaa saarelle kesäasuntoja. Hietasaaressa on vielä jäljellä kuutisenkymmentä huvilaa, jotka ovat peräisin pääasiassa 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta, ks. esim. Villa Hannala. Huviloiden rakentamisen myötä Hietasaaresta kehkeytyi oululaisten julkinen tila ja virkistysalue.

1988 valmistunut ”Majakka”
Nykyinen Nallikarin virkistys- ja matkailualue sijaitsee Hietasaaressa kolmisen kilometriä keskustasta Luoteeseen (kartta). Hietasaaren ja Kauppatorin välillä kulkee kevyen liikenteen väylä Pikisaaren kautta.


Kaunis ja hyväkuntoinen reitti on kävelijöiden ja rullaluistelijoiden suosiossa. Varsinkin kesäaikaan Hietasaaressa on monenlaisia harrastusmahdollisuuksia. Oulun keskustan ja Nallikarin väliä voi matkustaa hauskasti myös Potnapekalla (aikataulut).

Kilometrin pituinen hiekkaranta on ollut erityisesti norjalaisten lomailijoiden
suosiossa. Valkoinen kylpylähotelli näkyy etäällä.

Lomakylän respa, kahvila ja kauppa
Nallikarin Lomakylän mökit, matkailuajoneuvopaikat ja huoltorakennukset löytyvät rannan tuntumasta. Kesäisin rannalla otetaan aurinkoa, polskitaan merivedessä, pelataan rantafutista tai -lentopalloa ja popsitaan eväskorien antimia. Nallikarin kylpylähotelli sijaitsee hiekkarannan eteläpäässä. Sieltä löytyy pari ruokaravintolaa ja kokoustilat sekä hieronta-, kosmetologi-, fysioterapia-, ja kampaamopalvelut.

Kivenheiton päästä kylpylähotellista löytyvät Nallisportin urheiluhallit, missä voi pelata tennistä, sulkapalloa, squashia, salibandyä, futsalia ja pingistä. Golfin harrastajille on tarjolla kuusi lyöntipaikkaa ja puttialue. Kahvilan yhteydessä toimii pieni välinekauppa.

Hietasaaren koilliskulmasta löytyvä Vauhtipuisto tarjoaa elämyksiä perheen pienimmille. Leppoisa paikka ei ole nimestään huolimatta kovin vauhdikas. Alueella on kahvilan lisäksi mm. leikkijuna, pomppulinna, sähköautoja, superliukumäki, vekkulitalo, pallotykit, lokariautoja, mönkijöitä, peilihalli ja taika-karuselli. Nukketeatteri Akseli Klonk esiintyy Vauhtipuistossa kesäaikaan kolmesti päivässä viikon jokaisena päivänä.

Hietasaaresta jatkoin matkaa Pikisaareen, missä virvoitin itseäni yhdellä Kukko-oluella Sokeri-Jussin Kievarissa. Päivä oli niin kuuma, ettei vessassa juurikaan tarvinnut pistäytyä, vaikka koko ajan kaadoin jotain kurkusta alas. Seuraava välietappi oli Koivurannan kahvila, mistä löytyi vaimo uusiin vaelluskenkiin sonnustautuneena. Yhdessä tallustimme vielä elokuviin joen toiselle puolelle ja lopuksi keskustaan iltapalalle välimerellisiä herkkuja valmistavaan ravintola Olimpokseen. Paikan omistajan suosituksen mukaan tilasimme espanjalaisia lammasvartaita ja turkkilaista Öküzgösü Elazig -punaviiniä. Jestas miten herkullista, sama setti tulee tilattua toisenkin kerran!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts