torstai 25. elokuuta 2011

Hiirosen ulkoilualue

Sateisten päivien jälkeen aurinko möllötti taas taivaalla ja innosti Pitkänmatkan Kävelijän uudelle retkelle. Tällä kertaa suunnistin Hiirosen ulkoilu- ja urheilualueelle (kartta), joka sijaitsee muutama kilometri Oulun keskustasta kaakkoon päin. Alueella on mm. pari jalkapallokenttää, frisbeegolfrata ja koirien agilityrata. Metsien kätköissä kulkee valaistu kuntopolku ja hiihtolatu Kaukovainiolta Iinattiin (9 km), valaistu Käpälämäen kuntopolku (2 km) ja Kaukovainion metsäpolku.

Frisbeegolfissa
käytettävä kori 
Hiirosen parkkipaikalla odotteli Tommi, joka oli lupautunut esittelemään frisbeegolfia. Perinteisestä golfista frisbeegolf eroaa siinä, että peliväline tähdätään nurmeen poratun reiän sijaan koriin. Tavoitteena on päästä rata alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Seuraava heitto lähtee siitä kohdasta, johon edellinen heitto pysähtyy. Lopputulos on kaikkien väylien tulosten summa ja pienimmän tuloksen saanut voittaa. Perinteiseen golfiin verrattuna frisbeegolf on rennompaa ja vapaamuotoisempaa puuhaa. Pukukoodia ei ole, lähes kaikki radat ovat ilmaisia ja vapaaehtoisvoimin ylläpidettyjä.

Driver eli pitkänmatkan kiekko 
Frisbeegolfissa käytettävät kiekot ovat pienempiä kuin ne frisbeet, joita lähes jokainen on heitellyt rannalla tai kesämökillä. Halkaisija on tyypillisesti 21 cm ja paino 150-180 grammaa. Frisbeegolfkiekot jakautuvat kolmeen ryhmään. ”Draiverit” saa lentämään pisimmälle. ”Putterit” on tarkoitettu tarkkaa heittämiseen lyhyille matkoille. Lähestymiskiekko on noiden kahden välimuoto. Suomessa kiekkoja valmistaa mm. Westside golf discs.

Hiirosen frisbeegolfrata
Frisbeegolfradat rakennetaan alueille, joiden vaihteleva maasto tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Nämä esteet ovat olennainen osa peliä ja niiden kiertämiseksi on opeteltava erikoisheittoja. Hiirosen frisbeegolfradassa on 18 väylää ja se soveltuu sekä kilpapelaajille että harrastajille. Väylien pituudet vaihtelevat 69:stä 246 metriin. Rataa hoitavat oululaiset seurat Oulun Frisbeeseura ry ja BSC Disc Golf Team ry yhteistyössä. Alue on yleinen puisto, joten heittojen turvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Hiirosen frisbeegolfradan yhteydessä on pysäköintialue, mutta ei vessaa.

Pelaajat puttausetäisyydellä
Parin tunnin kokeilun perusteella frisbeegolf on yllättävän haastava laji. Pitkillä väylillä voima ja tarkkuus on saatava samaan heittoon. Pitkänmatkan Kävelijän kiekot lensivät toisinaan kohti koria, mutta yleensä jonnekin ihan muualle. Aluetta reunustava ojakin tuli tutuksi. Matkamittarissa 27 km.

Lisätietoja:
Suomen frisbeegolfradat
Frisbeegolfin kattojärjestö PDGA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts