tiistai 10. tammikuuta 2017

Kävelijän nestesaippuakanisteri

Kävelijän nestesaippuakanisteri
Reippaan kävely- tai juoksulenkin jälkeen on mukavaa ja asiallistakin tolskata kotva suihkussa. Palasaippua on tuossa tilanteessa kuitenkin kömpelö väline. Se luiskahtaa sormien välistä ja putoaa lattialle. Sitten joku astuu sen päälle ja liukastuu ja ei kun kallo halki. Lisäksi pesutehoa irtoaa saippuapalasta varsin vitkaan, kun pyrkimyksenä on puunata koko kroppa. Toisinaan saippuatelineen vedenpoistoaukot tukkeutuvat. Silloin koko saippuapala pehmenee löllöksi, johon vain kylmähermoisimmat suihkuttelijat tohtivat kajota. Toisinaan ikääntynyt saippuapala ryhtyy halkeilemaan inhottavalla tavalla.

Nestesaippua on suihkupeseytyjän paras kaveri. Sitä on helppo annostella pumppupullosta sopiva määrä kulloiseenkin pesukohteeseen. Painallus vain ja kourassa on loraus käyttövalmista pesuvoimaa. Pumppupullon käyttäminen onnistuu helposti yhdelläkin kädellä. Tämä sinänsä pieni etu verrattuna saippuapalaan onkin suuri etu silloin, kun suihkukahvan pidike on rikki eikä suihkua voikaan kiinnittää ylös suihkutankoon peseytymisen ajaksi. Pumppupullo on paras vaihtoehto myös silloin, kun suihkuttelijan toinen käsi on kipeä tai varattu vaikkapa pienokaisen kannatteluun.

Pieni saippuapullo
tyhjenee nopeasti
Tähän asti Pitkänmatkan Kävelijän suihkun viereisellä hyllyllä on nököttänyt puolen litran nestesaippualla täytetty pumppupullo. Mutta kun perheeseen kuuluu kaksi teiniä ja kaksi aikuista, saippuapullo tyhjenee nopeasti. Sitä saa olla alvariinsa täyttämässä isosta kolmen litran kanisterista. Tähän tilanteeseen törmäsin taas toissailtana. Harmistuin. Sitten saippuakanisteri ja vanhan pienen saippuapullon pumppumekanismi yhdistyivät mielessäni uudenlaiseksi suihkuseurapiirien elämää helpottavaksi artefaktiksi: kolmen litran pumppukanisteri!

Rapid EG212 kuumaliimapistooli
Tuumasta toimeen. Sunnuntaina kipitin Kaakkurin Motonettiin (25 km, reitti kartalla). Ostin Rapid EG212 kuumaliimapistoolin (19,9 €) ja nipun 12 mm liimapuikkoja (16,9 €). Maanantai-iltana ostin läheisestä Prismasta neljä Foxtel Oy:n Orivedellä valmistamaa kolmen litran nestesaippuakanisteria hintaan 3,48 €/kpl eli saippuainvestoinnin kokonaishinnaksi tuli 13,92 €. Liian myöhään hoksasin, että Verkkokauppa.com olisi myynyt juuri saman saippuaerän pari euroa halvemmalla. Nestesaippuakanisterit mahtuivat juuri ja juuri suihkun vieressä nököttävän hyllykön toiseksi ylimmälle tasolle. Samalla ne massallaan ankkuroivat suihkuhuoneen kaltevalla lattialla huterasti huojuneen hyllyn jämäkämmin aloilleen. Lisäbonuksena hyllykön ylätason tilanahtaus helpotti, kun puolen litran saippuapullo poistui kuvioista. Avasin yhden kanisterin kierrekorkin ja huuhtelin saippuat pois. Jaakoppi napsaisi sivuleikkurilla pois korkin sinettirenkaan jäänteet. Porasin korkin keskelle 16 mm reiän pumpun läpivientiä varten. Sitten irrotin pumppumekanismin vanhasta puolen litran saippuapullosta ja huuhtelin senkin puhtaaksi.

Saippuakanisterin kierrekorkin sinettirenkaan jäänteiden poistaminen
Reiän poraaminen saippuakanisterin korkkiin pumppumekanismin läpivientiä varten


Vanhan saippuapullon pumppumekanismi ja saippuakanisterin kierrekorkki
sopivat nyt hyvin yhteen
Kun kanisterin korkki ja pumppumekanismi olivat kuivia, kiinnitin ne toisiinsa kuumaliimalla sekä ylä- että alapuolelta. Pumppumekanismin alapuolelta sojottava imuputki oli kuitenkin liian lyhyt. Se ei ylettynyt kolmen litran kanisterin pohjalle asti. Leikkasin toisesta pumppupullosta imuputken irti. Kun yhdistin nämä kaksi imuputkea holkin ja kuumaliiman avulla, pituutta tuli liikaakin. Napsaisin imuputkesta ylimääräisen pätkän pois sivuleikkurilla. Samalla aprikoin mielessäni, että toimisiko pieneen pulloon suunniteltu pumppumekanismi kolmen litran kanisterissa. Pian se selviäisi. Jaakoppi dokumentoi projektin etenemistä valokuvaamalla ja avusti muutenkin monella tavalla.

Kuumaliiman levittäminen saippuakanisterin yläpuolelle

Kuumaliima kiinnitti pumpun saippuakanistern korkkiin jämäkästi myös alapuolelta
Imuputkien holkkiliitos
Kuumaliimalla vahvistettu holkkiliitos
Tässä vaiheessa Pitkänmatkan Kävelijän vaimo palasi kotiin hot power joogasta. Mikä mainio sattumus! Tartuin kaksin käsin luomukseeni ja kohotin sen voitonriemuisesti rouvan ihailtavaksi. Kyllä nyt kelpaa suihkutella! Ei tarvitse olla huolissaan saippuan loppumisesta. Kun ensimmäinen kanisteri joskus keväällä tyhjenee, niin uusi pumppukorkkisysteemi irrotetaan ja kiinnitetään vieressä odottavaan täyteen kanisteriin. Vaimo oli nälissään, mutta suostui ystävällisesti käymään suihkussa ennen päivällistä. Sitten Jaakoppikin suori suihkuun tavallista intomielisemmin, laitetestauksen tuikea kiilto silmissään. Seuraavassa ensikommentit uuden nestesaippuakanisteripumppusysteemin käyttökokemuksista.

Vaimo: ”Ensimmäisellä pumpautuksella suutin oli vinossa ja se ruikkasi saippuan lattialle. Painalluskin oli ollut liian voimakas. Käänsin suuttimen oikeaan suuntaan ja painoin pumppua maltillisemmin. Nyt saippua solahti somasti kouraan.  Kanisteri oli sopivalla korkeudella. Kolmannella pumpautuksella kaikki sujui jo rutiinilla.”

Jaakoppi: ”Täydellisesti toimi. Tehokas laukomaan saippuaa. Kaikin puolin toimiva systeemi.”


4 kommenttia:

 1. Hyvä, että kuumailmapistoolille löytyi heti käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumaliimapistooli on mitä mainioin keksintö! Pääkopassa ihan surisee, kun mietin kaikkia eri käyttökohteita :-)

   Poista
 2. Lainaus "...suuri etu silloin, kun suihkukahvan pidike on rikki eikä suihkua voikaan kiinnittää ylös suihkutankoon peseytymisen ajaksi."

  Eikös luontoa rakastava sulje suihkun saippuoimisen ajaksi säästäen monta litraa vettä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kysymystä voi tietysti lähestyä monelta suunnalta. Joku voisi ajatella, että jos rahaa on, niin laitetaan se kiertämään ja käytetään palveluita - kuten kuumaa vettä - niin paljon kuin hyvältä tuntuu. Itse olen huomannut pihtailevani vettä juurikin ehdottamallasi tavalla. Joka tapauksessa saippuapumppu mahdollistaa yksikätisen toiminnan paremmnin kuin palasaippua.

   Poista

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts