tiistai 15. elokuuta 2017

Vuoden kävely, kesäkausi - Kävely ei laihduta

Uskottava se on, kävely ei laihduta. Kesäkaudella onnistuin keräämään yhden lisäkilon, vaikka kävelin kohtuullisen paljon. Patikointi voi ehkä tukea painonhallintaa, mutta yksinään se ei sulata läskiä. Tai voisihan se sulattaa, mutta mitään muuta ei sitten ennättäisikään tehdä. Kilometrimäärien pitäisi olla niin tolkuttomia, ettei se ole mahdollista tavalliselle ihmiselle. Vuoden kävelyn alusta asti keskimääräinen päivittäinen kävelymatkani on pyörinyt yhdeksän ja 11 kilometrin välillä, pois lukien viimeisimmän kävelykuukauden romahdus reiluun kuuteen kilometriin. Kymmenen kilometrin kävelyyn kuluu noin kaksi tuntia. Se on kahdeksasosa normaalista päivittäisestä valveillaoloajasta. Pari tuntia liikuntaa päivässä ylittää jo reippaasti kaikki suositukset. Patikoinnin määrää ei ole käytännössä mahdollista tuosta juurikaan lisätä. Elämässä on muutakin kuin kävely. Painon pudotuksen on siis tapahduttava jollain muulla konstilla kuin kävelyllä. Jatkossa yritän rakentaa järkevämmän ruokailurytmin ja koostaa aterioiden sisällöt fiksummin. Loppuvuodesta nähdään miten kävely yhdistettynä terveellisempään ruokavalioon on vaikuttanut vyötärönympärykseen.Toinen juttu, joka ei toiminut alkuperäisessä suunnitelmassa, oli päivittäinen kävelylenkki. Aikomukseni oli pistellä vähintään viiden kilometrin mittainen lenkki joka päivä koko kävelyvuoden ajan. Elimistö kaipaa kuitenkin välillä lepoa. Pitkän lenkin jälkeen on hyvä antaa kropan palautua rasituksesta. Tasainen liikuntarutiini turruttaa sekä lihakset että ajatukset. Vaihtelu on hyväksi. Kesä on periaatteessa mukavinta kävelyaikaa, mutta joinain aurinkoisinakin päivinä jäin pakertamaan jonkin verukepuuhan parissa ja jätin kävelylenkin kokonaan väliin. Aloin olla kurkkuani myöten täynnä päivittäisiä pakkolenkkejä. Loppuvuoden osalta muutankin Vuoden kävelyn sääntöjä siten, että päivittäinen kävelylenkki ei ole enää pakollinen. Jatkossa huolehdin vain siitä, että olen kunkin kävelykuukauden aikana lenkkeillyt keskimäärin vähintään viisi kilometriä päivää kohti. Tämä systeemi antaa mahdollisuuden pistellä reipas lenkki tasaisesti joka päivä, jos se tuntuu mielekkäältä. Toisaalta voin halutessani kävellä yhtenä päivänä vaikka 30 kilometrin lenkin ja vetää sen jälkeen lonkkaa muutaman päivän.

Heinäkuisen Ranskan retken maisemat olivat varsin viehättäviä

Toukokuun lopulla Hilma tuli kyläilemään siksi aikaa kun vanhempansa kävivät Kuusamossa polkujuoksentelemassa. Tämä tarjosi tilaisuuden verestää muistoja lastenkärryjen työntämisessä. Kolmessa päivässä patikoin Hilman kanssa kolmisen peninkulmaa samalla, kun tytön tyllerö itse veteli hirsiä makuupussin kätköissä. Kärryjen pukkaaminen lisäsi kävelyn rasittavuutta mukavasti. Kesäkuun alkupuoliskolla oli yksi kesän kohokohdista, isän ja pojan yhteinen patikkaretki Espanjaan. Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun taivalsin Jaakopin kanssa Camino de Santiagon pyhiinvaellusreittiä. Aurinko paistoi useimpina päivinä kuumasti, mutta saimme niskaamme myös piristävän saderyöpyn heti toisena päivänä. Neljän patikointipäivän aikana etenimme reilut 80 kilometriä Santo Domingo de la Calzadasta Burgosiin. Sitten hyppäsimme vuokrapyörien selkään. Ajatuksena oli ylittää kuuma ja kuiva ylänkö Meseta nopeasti ja vaivattomasti. Toisena pyöräilypäivänä sattunut onnettomuus jyrkässä alamäessä Castrojerizin jälkeen keskeytti kuitenkin retkemme ennen aikojaan. Palasimme kotiin nuolemaan haavoja. Matkakertomus ja pyöräilyonnettomuuden dramaattinen kuvaus löytyvät täältä.

Jaakoppi Jaakontiellä

Heinäkuun alussa lensin vaimon kanssa Etelä-Ranskaan Toulouseen, missä Tuija jo odotteli meitä lentoaseman tuloaulassa. Toulousesta jatkoimme juna- ja bussikyydeillä Espalioniin, jonne olimme päättäneet ensimmäisen osuuden Via Podiensis/GR65 -reitistä kaksi vuotta aikaisemmin. Muutaman päivän kuluttua Liisakin liittyi joukon jatkoksi Conquesissa. Tämä pieni vuorenrinteeseen rakennettu kaupunki olikin yksi koko reissun upeimmista paikoista. Via Podiensis/GR65 on osa Espanjan Santiago de Compostelaan johtavaa keskiaikaista pyhiinvaellusverkostoa, jonka haarat levittäytyvät joka puolelle Eurooppaa. Suurin osa Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksesta kiinnostuneista ihmisistä suuntaa kulkunsa Pohjois-Espanjan läpi idästä länteen kulkevalle ns. ranskalaiselle reitille. Se on klassikko, jolla on oma viehätyksensä. Ranskan puolella vaeltaminen on kuitenkin monin tavoin antoisampaa. Ruoka on tietenkin aivan oma lukunsa. Ranskalaisen maalaiskeittiön antimet ilahduttavat sekä kulinaarisesti että esteettisesti. Espanjalainen kuivaksi paistettu broilerin leike ranskalaisilla perunoilla ja säilykepaprikalla ryyditettynä ei houkuttele sen jälkeen, kun on päässyt ranskalaisten murkinoiden makuun. Herkullisen ruoan lisäksi myös Ranskan keskiylängön maisemat olivat vehreydessään ja vaihtelevuudessaan aivan omaa luokkaansa. Ranskan retken matkakertomus löytyy täältä.

Patikoimassa Ranskan keskiylängöllä GR65-reitillä


3 kommenttia:

 1. Hei, sinä olet hauskan täsmällinen kirjoittaja, luen aina mielenkiinnolla kertomuksiasi. Tuo sinun kokemuksesi kävelyn tehottomuudesta painonpudottajana taitaa johtua siitä, että olet jo todella hyvässä lähtökunnossa. Minä aloitin viime talvena 4 kuukauden vuorotteluvapaan ensin kuukauden caminolla ja jatkoin kotona samantapaista päivittäistä kävelyä/luistelua/hiihtoa vähintään kaksi tuntia joka päivä kuin sinäkin. Tein myös vähän vatsalihasliikkeitä. Itselläni tämä näkyi kyllä vyötärön kapenemisena ja painonpudotuksena, vaikka en ainakaan tietoisesti vähentänyt syömistä. Ainoa muutos taisi olla se, että aloin syödä aamupalalla juustonäkkärin (ilman voita) kahvin kanssa aikaisempien raskaiden voileipien sijaan. Tämä siksi, että kyllästyin Espanjassa perinpohjin vaaleaan leipään ja kinkkuun. Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täsmällisyys on kuninkaiden hyve. Tosin kävin kommenttisi innoittamana tekstin läpi kissojen ja koirien kanssa virheitä peläten ja korjasinkin muutaman kömmähdyksen :-)

   Poista
 2. Kirjoitusvihreet on blogien suola, eihän se muuten tunnu autenttiselta kertomukselta:)

  VastaaPoista

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts