sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Liminganlahden lintuparatiisi

Toukokuun pitkä tallustelu (reitti kartalla) suuntautui Liminganlahdelle, jonka vesialue on kansainvälisestikin huomattava muuttolintujen levähdysalue. Englantilainen aamiainen ja tien päälle klo 7. Aluksi suuntasin Linnanmaalta Kauppatorin Kahvilamakasiiniin tuoreiden possumunkkien toivossa, mutta koska tarjolla olikin vain munkkirinkilöitä (kääk!), tyydyin kahvikupposeen. Melkein koko matka Oulusta Lumijoelle on varustettu kevyenliikenteen väylillä, vain Tupoksen ja Limingan välinen kuuden kilometrin pätkä täytyi patikoida tien pientareella. Reitillä on mittaa viitisenkymmentä kilometriä, joten se soveltuu oivallisesti esimerkiksi caminokunnon viimeistelylenkiksi. Intomieliset kävelijät voivat patikoida seuraavana päivänä takaisin Ouluun, itselläni oli autokyyti sovittuna. Lumijoelta pääsee pois myös linja-autolla, esimerkiksi Kylmäsen Liikenteen kyydissä.

Suopöllö voi elää jopa 20-vuotiaaksi
Äänikirjojen ja kävelyn yhteensopivuudesta olen kirjoittanut aiemminkin, mutta yksi juttu on jäänyt mainitsematta. Jos tarina vie mennessään, suunnistaminen unohtuu helposti. Harry Potterin seikkailua kuunnellessani pätkyttelin puolisentoista kilometriä Oulunsalon lentoaseman suuntaan, ennen kuin huomasin eksyneeni reitiltä. Hyvä kirja harhauttaa ajatukset tehokkaasti käsillä olevasta puuhasta. Erään kerran palasin lähikaupasta kirjaa kuunnellen, ostokset asiallisesti reppuun pakattuina. Vastaantulijat virnistelivät ja pälyilivät jotenkin oudosti. Vasta kotiovella huomasin, että olin työntänyt tyhjää ostoskärryä edelläni koko matkan.


Virkkulan
lintutorni
Alun perin olin suunnitellut lauantain kävelyretken kohteeksi Sannanlahden lintutornia. Lumijoella tapasin oppaaksi lupautuneen Juhan ja päätimme kuitenkin suunnata Virkkulaan Liminganlahden luontokeskukseen (kartta). Liminganlahden suosituimmassa käyntikohteessa on kahvila, tilausravintola, majoitusta, kokous- ja saunatilat. Lintuja voi tarkkailla lintutornista ja piilokojun tyyliin rakennetusta matalasta rakennelmasta. Lännessä maisema avautuu Lumijoen suistoon, idässä Liminganjoen suistoon. Laajat ruovikot, kaislikot ja tiheät pajukot hallitsevat rantamaisemaa.

CANON 15x50 IS UD
All Weather -kaukokatseen
saa omaksi vajaalla
kymppitonnilla
Lintutornissa ihmettelin lintuharrastajien varusteita. Pitkillä kävelylenkeillä varusteiden keveys on ensiarvoisen tärkeää, tipujen tiirailussa puolestaan laitteiden erotuskyky, optinen laatu sekä käyttö- ja tekniset ominaisuudet. Juhan kameran putkikin oli miehen reiden vahvuinen. Varusteisiin saa helposti kulutettua uuden henkilöauton hinnan, mutta huokeammillakin vermeillä pärjää.

Pajusirkku, rantojen ja
kosteikkojen pesimälintu
Liminganlahdella pesii yli sata lintulajia. Vuosittain alueella havaitaan lähes kolmesataa eri lintulajia, jos läpimuuttavat linnut lasketaan mukaan. Muuttoaikaan Liminganlahdella levähtää satoja tuhansia lintuja. Hyvällä tuurilla Liminganlahdella voi nähdä myös kiljuhanhen, joka on pohjolan uhanalaisin pesimälintu. Pohjolassa pesii enää vain 20-30 kiljuhanhiparia.

Kiitokset Juhalle lintujen tarkkailun johdantokurssista! Jos lintuharrastus alkaa kiinnostaa, polunpäitä löytyy esimerkiksi Lintukuva.fi ja BirdLife Suomi -sivustojen kautta. BirdLife Suomen kautta löytyvät näppärästi myös lukuisat paikalliset lintutieteelliset yhdistykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts