keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Vuoden kävely – Lähtötilanne

Joulun herkuttelukauden jälkeen mittasin vyötärönympäryksen ja sain tulokseksi tasan metrin. Arvelin, että kyseessä oli mittausvirhe. Mittasin uudestaan. Jälleen mittanauha ehdotti vyötärönympärykseksi tasan metriä. Se on kriittinen raja miehille. Sitä mahakkaammilla erilaiset terveysriskit alkavat kasvaa. Vatsaonteloon kertyvällä rasvalla on todettu yhteys ainakin lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.

Astuin puntarille. Viisari heilahti osoittamaan 84 kg. Se on runsaanlaisesti, kun pituutta on siunaantunut vain 170 cm. Tarkistin ikivanhan vaa’an tarkkuuden muutamalla levypainolla ja raskaalla kahvakuulalla. Harmillisesti vaaka oli näyttänyt painoni oikein. Massan ja pituuden perusteella laskettavan painoindeksin lukemaksi tuli 29,1. Käytin Sydänliiton verkkosivuilta löytyvää painoindeksilaskuria. Painoindeksi kertoi juurikin saman asian kuin vyötärönympärys. Ylipainoa oli alkanut kertyä. Olin loikoillut sohvalla liian paljon.


Viimeisten parin vuoden aikana kävely ja muukin kuntoilu oli jäänyt muutamaan kertaan viikossa. Sulkapalloa olin käynyt pelaamassa satunnaisesti, kerran pari kuussa. Olin myös juossut vähän, mutta se oli oikeastaan jäänyt vain yritykseksi. Juoksuun tottumattomat nilkat eivät kestä näin ison massan aiheuttamaa rasitusta ja kipeytyvät helposti. Sitten olin tehnyt muutaman pitemmän kävelyretken ja vaelluksen viimeisten vuosien aikana. Olin kiertänyt Mont Blancin, patikoinut Espanjassa ja Ranskassa sekä vaeltanut Lapissa. Muutama vaellusreissu ei kuitenkaan hyvitä vuoden laiskottelua. Arkikuvioita pitäisi muokata aktiivisempaan suuntaan.

Suunto Ambit
Päätin lisätä fyysistä aktiivisuutta – yllätys, yllätys – kävelemällä. Kävelisin vuoden aikana vähintään viiden kilometrin reippaan lenkin joka päivä. Kävelisin tuon matkan joka päivä, satoi tai paistoi, pakkasella ja helteellä, tyvenessä ja myrskysäällä. Viisi kilometriä kävelee vajaassa tunnissa. Askeleita kertyy osapuilleen 6850. Kun tuohon lisätään muu arkinen tepastelu, päästään lähelle suositeltua 10 000 askeleen päiväannosta. Päivittäisten kävelylenkkien dokumentoinnissa olisivat apuna Samsung Galaxy S4 Activen S Health -sovellus ja Suunto Ambit. Ensimmäinen kävelykuukausi alkaisi 15. tammikuuta ja päättyisi 14. helmikuuta. Kävelyvuosi päättyisi 14.1.2018. Sitten nähtäisiin miten päivittäinen kävelylenkki on vaikuttanut. Väliaikatietoja kirjoittaisin kuukauden tai parin välein.

Samsung Galaxy S4 Activen mukana tullut S Health -sovellus
laskee päivittäiset askeleet automaattisesti

Samalla päätin muokata myös ruokavaliota. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat tuhtia aamupalaa, joten päätin jättää sen kokonaan pois. Hörppäisin vain kupillisen kahvia. Sitten siirtyisin kirjallisten askareiden pariin. Välipalaksi voisin pistellä jokusen hedelmän tai porkkanan. Iltapäivällä söisin juustolla ja kinkulla täytetyn ruisleivän. Sen avulla jaksaisin tehdä päivän kävelylenkin. Illalla nauttisin wokin, munakkaan, fetasalaatin… tai oikeastaan mitä vaan, kunhan se on itse valmistettua. Kaikenlaiset einekset ja teolliset murkinat olisivat kävelyvuoden ajan syöntikiellossa. Kokeilun fokus tulisi olemaan säännöllisessä kävelyssä ja sen vaikutusten tarkkailussa. Nälissäni en aio olla.


Kaikki vuoden kävelystä kirjoitetut jutut:

9 kommenttia:

  1. Muistuttaa ihan omaa (laiskottunutta) tilannettani, paitsi että itse en vielä ole PÄÄTTÄNYT aloittaa päiväkävelyjäni yms tervehdyttämisprojektejani*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, päätöksestä se on kiinni. Sen pitää olla riittävän kova ja täsmällinen. Oma valintani 1) joka päivä ja 2) vähintään viisi kilometriä tuntuu ainakin toistaiseksi *minulle* sopivalta tavoitteelta. Jokainen miettii nämä jutut omista lähtökohdista.

      Poista
  2. Olen myöskin "kaikki tai ei mitään" tyyppi, ja itselleni se kävelykäsky olisi, että joka arkipäivä 7km:n eestaas kahvilakeikka Rovaniemen sydämeen*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se, että tein tästä kokeilusta julkisen, pakottaa osaltaan pitämään kiinni päätöksestä. Samankaltaisen voisi tietysti tehdä matalammalla profiililla ilmoittamalla päätöksestä vaikka vain lähipiirille.

      Poista
  3. Jään innollaseuraamasn kävelyvuittasi! Tuo rsukapuolesi hieman hämmentää - mstä energiaa arkikävelyyn? Mutta kukin tavallaan ja hyviksi kokemiensa metoduen mukaan. Minä vaan olen ikääntyessäni huomannut että liikuntapuilen pystyn vielä handlaamaan, mutta ruokapuoli minulaa usein mättää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvilla, Hedelmillä ja porkkanoilla jaksaa hyvin istua tietokoneen ääressä iltapäivään. Ruisleipään laitan sen verran täytteitä, että se vastaa energiansa puolesta lounasta. Illalla sitten asiallinen ateria. Ainakin vielä on tuolla setillä hyvin jaksanut.

      Poista
  4. Eilen aloitin itsekin hengästyttävät metsäkävelyt tyyliin kilsa alas - kilsa ylös!
    Tavoitteena tosi pitkästä aikaan Karhunkierros tahi Hetta-Pallas*

    VastaaPoista
  5. Syntyiskö tämmöiset:
    https://www.youtube.com/watch?v=Z8ZP3PV1Oqk

    VastaaPoista
  6. Mikä ettei kriisitilanteissa tuollaisetkin olisi paikallaan* Mutta mitä vaellukseni valintaan tulee, niin mulla heikentynyt hapenottokyky on se joka eniten askarruttaa... ja se juuri vaatisi kohentumista*

    VastaaPoista

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts