torstai 14. heinäkuuta 2011

SPR:n veripalvelutoimisto

Hellejakson päätyttyä oli mukava patikoida vilpoisessa ilmassa. Tie vei Linnanmaalta keskustaan Isokadulle, missä on Suomen Punaisen Ristin veripalvelutoimisto (kartta). Verenluovutus on niin mielenkiintoinen operaatio, että sain houkuteltua matkaseuraksi kaksi pojankoltiaista, joista yksi itse tehty ja toinen naapurista lainattu.

Veripalvelutoimiston henkilökunta osasi ottaa opetuslapset hienosti huomioon. Katsomoksi löytyi matala leveä tuoli, jolle parivaljakko istahti silmät suurina seuraamaan toimenpidettä. Kotvan kuluttua pojat löysivät vieläkin kiinnostavampaa puuhaa. Veripalvelutoimiston keksit, mehujäät, makeiset ja mehu hupenivat vauhdilla.

Suonta iskenyt neito kertoi, että kesäaikaan on yleensä vähemmän verenluovuttajia. Tällä hetkellä on pulaa kaikista muista paitsi B+ ja AB+ veriryhmistä. Oulussa verenluovuttajat voivat pysäköidä ilmaiseksi viereisen Anttilan pysäköintitalossa. Jos on ajasta tiukkaa, verenluovutukseen voi myös varata ajan netin kautta.

SPR:n Oulun veripalvelu-
toimisto löytyy osoitteesta
Isokatu 32 C
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu huolehtii koko Suomen verivalmistehuollosta. Sairaaloissa käytetään joka päivä satoja punasolu-, verihiutale- ja plasmavalmisteita. Niillä autetaan mm. leikkauspotilaita, tapaturmien uhreja, syöpää ja veritauteja sairastavia ja monia muita. Kaksi sadasta synnyttäjästä tarvitsee verivalmisteita.

Veripalvelu löytyy myös facebookista.
Verenluovuttamisen perinteet ulottuvat Suomessa 1930-luvulle asti. Partiolaiset perustivat tuolloin Helsingissä puhelinringin, jonka kautta etsittiin luovuttajia Naistenklinikalla verta tarvitsevien synnyttäjien avuksi. Vuonna 2010 suomalaiset luovuttivat verta yhteensä 270 000 kertaa. Luovutukset riittivät turvaamaan potilaiden verentarpeen eikä vuoden aikana ollut vakavia veripulatilanteita.

Verenluovuttajan on oltava terve, 18–65-vuotias ja painettava vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan on oltava alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen on oltava miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan täytyy todistaa henkilöllisyytensä virallisella suomalaisella henkilötodistuksella. Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa http://www.sovinkoluovuttajaksi.fi/ tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 (arkisin klo 8–17). Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa.

Maha täynnä veripalvelutoimiston kolmioleipiä, keksejä ja muita herkkuja suuntasimme verenluovutuksen jälkeen Hupisaarten ja patosillan kautta takaisin kohti Linnanmaata. 13 kilometrin lenkki ei viikareiden jaloissa painanut. Paluumatkalla pysähdeltiin kaiken mielenkiintoisen - kuten aution kesäteatterin, sorsalammikon, lohiportaiden, leikkipuiston ja rehevien apiloiden (hmm...) - kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts