maanantai 25. heinäkuuta 2011

Hupisaaret ja Ainolan puisto

Tuiran uimaranta
Lomatyyliin lauantain aamiainen popsittiin vasta puolilta päivin. Sitten jalat alle - vaihteeksi koko perheen voimin. Retken ensimmäinen tavoite oli Tuiran uimaranta (Koskitie 58, kartta) Oulujoen pohjoisrannalla, puolisen kilometriä Merikosken voimalaitokselta sisämaahan päin. Kuuman päivän innoittamana moni muukin oli suunnistanut vilvoittavien vetten äärelle. Talvisin Tuiran uimarannalla onnistuu myös avantouinti.

Suomen pisin kalatie
Parin tunnin tolskaamisen jälkeen matka jatkui patosillan yli Oulun kauneimpaan puistoon Hupisaarille (kartta). Hupisaariksi kutsutaan Oulujoen, keskustan ja Myllytullin väliin jäävää aluetta, joka koostuu lukuisista pienistä saarista. Lintulammet, virrat, kävelytiet, valkoiset puusillat ja rehevä kasvillisuus saniaisineen on ollut puistolle ominaista jo vuosikymmenten ajan. Hupisaarten joen puoleisella laidalla on jäänteitä tervaveneiden vetoväylästä eli möljästä, jota pitkin veneet saatiin kiskottua Merikosken kuohujen ohi. Hupisaarten koillispäädyssä on Suomen pisin kalatie.1600- ja 1700-luvuilla Hupisaarten alueella toimi myllyjä ja sahoja. Myöhemmin siellä on valmistettu aseita, laidunnettu karjaa, kasvatettu humalaa, värjätty kankaita ja asutettu kaupungin arvovieraita. Hanna Snellmanin avaaman lastentarhan myötä alue muuttui 1800-luvulla koko kaupungin puistoksi. Alueen luonto pääsi villiintymään sotien jälkeen, kunnes 1960-luvulla padot ja sillat korjattiin. Alue sai nykyisen muotonsa koko kaupungin ulkoilu- ja virkistysalueena.


Lasaretinsaareen rakennettiin 1776 kruunun viinanpolttimo, jonka tuotanto ylsi parhaimmillaan 240 000 viinalitraan vuodessa. Myöhemmin siellä toimi maaherran virkatalo, lääninsairaala ja sotilassairaala. Nyt paikalla on mm. hotelli-ravintola Lasaretti, jolle Paistinkääntäjien veljeskunta on myöntänyt kilvet tunnustuksena maittavista murkinoista.

Kahvila Tuomenkukka
Pienempään nälkään löytyy helpotusta kahvila Kiikusta, joka sijaitsee Hupisaarten keskellä Ainolan puistossa. Kahvilan pation vieressä kasvaa Oulun paras kiipeilypuu, jonka oksien kestävyyttä koeteltiin tälläkin retkellä neljän pikkuapinan ja yhden gorillan voimin. Kun yliopiston kasvitieteellinen puutarha muutti Ainolan puistosta Linnanmaalle vuonna 1983, Ainolan puistoon jäi muutama kasvihuone ja puutarha-alue. Kahvilan edustalla on suosittu lasten leikkikenttä.

Alakööki

Hupisaarten kesäteatteri
Hupisaarten kesäteatterin katsomoon mahtuu yli 500 katsojaa. Kulttuurielämyksiä löytyy myös Pohjois-Pohjanmaan museosta, jonka perusnäyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun kaupungin historiaa. Ainolan puiston länsipuolella on Oulun taidemuseo ja lapsiperheiden suosikkikohde Tietomaa.

Ainolan puistosta jatkettiin matkaa Oulun kauppatorille. Juuri kun saimme herkulliset kanakorma-annokset eteemme, teltan ulkopuolella alkoi sataa kaatamalla. Taivas kirkastui kuitenkin nopeasti ja kotimatka taitettiin kuivin jaloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts