torstai 21. heinäkuuta 2011

Syylät (verruca vulgaris)

Syyliä varpaissa ja päkiässä.
Syylä (engl. wart) on papilloomaviruksen aiheuttama hyvänlaatuinen ihokasvain. Syylät ovat yleisimpiä lapsilla ja nuorilla. Useimmiten syyliä on käsissä ja jaloissa. Jalkapohjien ja kynsivallin syylät voivat olla hyvinkin kipeitä. Syylän voi saada ihokosketuksen kautta tai vaikkapa yleisten pesutilojen lattioilta. Papilloomavirus on sitkeä pirulainen, se voi elää lattioilla parikin viikkoa. Suurin osa syylistä paranee itsestään vuoden sisällä. Paras konsti syylien välttämiseksi on huolehtia ihon puhtaudesta ja terveydestä. Syylävirukselta suojautuminen onnistuu kuitenkin yhtä hyvin kuin flunssan karttaminen - se tulee, jos on tullakseen.

Syylä kantapäässä
Syylä on ihonvärinen, aluksi sileäpintainen ja hieman koholla oleva näppylä. Kasvaessaan siitä tulee kukkakaalimainen, hauras ja sienimäinen. Kuivassa ihossa on karhea, kosteassa ihossa sitkeä ja kumimainen. Syylät voivat esiintyä yksittäin tai ryhmissä. Jalkapohjan kuormitusalueilla syylä kasvaa paineen alla sisäänpäin ja sen ympärille muodostuu kovettumaa. Sisäänpäin kasvamisen vuoksi jalkapohjan syylän tunnistaminen voi joskus olla hankalaa. Jalkapohjan syylät voivat olla yksittäisiä tai levitä laajempana mattona. Kaikki syylien ja niiden hoitojen hankaluudet korostuvat jalkapohjissa. Lisäksi jalkapohjissa hoitotulokset ovat hitaimmat ja huonoimmat.

Salisyylihappolaastarilla hoidetusta
kantapään syylästä vuotanut veri
näkyy mustina pisteinä
Syylässä on hermoja ja verisuonia. Syylästä vuotanut veri näkyy pieninä mustina pisteinä. Syylän hoito voi aiheuttaa verenvuotoa. Syylä voi myös aiheuttaa tulehduksen, jolloin sen ympäristö on kuumottava, turvonnut ja kipeä. Jalkapohjasyylän ympärille muodostuu känsä. Syylädiagnoosin varmistaa, jos jalkaraspihionnan jälkeen ilmestyy pieniä, pistemäisiä verenvuotoja.

Papilloomavirus
Syylien hoito
Koska syylä on viruksen aiheuttama, siihen ei ole olemassa varsinaista lääkehoitoa. Joskus voi olla viisainta odotella kaikessa rauhassa syylän paranemista. Syylien aiheuttama kipu, niiden lukumäärä tai kiusallinen sijainti voi kuitenkin pakottaa kokeilemaan jotain hoitoa. Tulehdusvaaran vuoksi syylää ei kannata yrittää poistaa leikkaamalla. Yleisiä kotioloissa syyliin käytettäviä hoitomenetelmiä ovat:
  1. Syylien lääkinnällinen hoito tarkoittaa, että pesun ja kuivauksen jälkeen syylään annostellaan tarkasti sarveistumaa sulattavaa tai syövyttävää ainetta. Hoitoainetta, esimerkiksi salisyylihappoa (ks. esim. Verruxin, Cornina), ei saa levittää terveelle iholle. Kun hoitoaine on kuivunut, se peitetään laastarilla tai ihoteipillä. Lääkkeen vaikutusta kannattaa tehostaa pehmittämällä syylää lämpimässä vedessä ja hioa sen jälkeen syylän pinta matalammaksi esimerkiksi hiekkapaperiviilalla. Hoitoa toistetaan, kunnes syylä katoaa.
  2. Ilmastointiteippi lievittää kipua, estää syylän leviämistä ja näpräämistä sekä tukahduttaa syylän kasvua. Oikein käytettynä teippi voi pysyä paikallaan viikonkin. Teipin poistamisen jälkeen jalat ja kädet pestään, ja ihon annetaan kuivahtaa ennen uuden teipin kiinnittämistä.
  3. Jäädyttäminen (ks. esim. Wartner) on oivallinen konsti, muttei tepsi kovin hyvin jalkapohjien syyliin.
  4. Kevennyshuopa kipeän
    kohdan ympärillä
  5. Kevennyshoito tarkoittaa esim. huoparenkaan kiinnittämistä syylän ympärille. Kevennyksen paikallaan pysyminen kannattaa varmistaa lisäteipillä. Kevennys poistaa painetta. lievittää kipua ja nopeuttaa syylän työntymistä ulospäin, jolloin sitä voidaan paremmin hoitaa myös lääkinnällisesti.

Lääkäreillä ja jalkaterapeuteilla on yllä mainittujen lisäksi käytettävissään hoitomuotoja, jotka vaativat erityistä asiantuntemusta, laitteita tai aineita. Jos itsehoito ei tehoa, kannattaa ottaa yhteyttä em. asiantuntijoihin. Apua tarvitaan erityisesti, jos syylät aiheuttavat kohtuuttomasti kipua, ovat kasvojen alueella, syylää ympäröivä alue on punainen ja tulehtunut tai syylä märkii. Diabetesta sairastava ei saa itse poistaa syyliä.

Lisätietoja syylistä ja niiden hoidosta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts