Kävelylenkki talvisessa postikorttimaisemassa Kiiminkiin ja takaisin (
reitti kartalla) muodostui samalla jalkojen kestävyyskokeeksi. Menomatkalla oli tarkoitus pysähtyä aamukahville Jäälin Shellille, mutta epähuomiossa pätkyttelin taukopaikan ohi.
|
Kiimingin kirkko,
etualalla kellotapuli |
Retken tutustumiskohteena oli
Kiimingin kirkko, joka on yksi maamme parhaiten alkuperäisen asunsa säilyttäneitä puukirkkoja. Se pystytettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1760 (
kartta). Perusmuodoltaan kirkko on ristikirkko, jonka ulkokulmat on viistetty. Paanukatto on jyrkkä ja särmikkäästi aumattu. Pohjalaistyyppinen renessanssitapuli valmistui vuonna 1777. Kirkossa on 450 istumapaikkaa. Nykyiset 14-kertaiset urut rakensi Urkurakentamo Tuomi vuonna 1978.
|
Kuoriosaa hallitsee hirsipintaan maalattu triptyykki
|
|
Toppelius:
Jeesus ristiinnaulittuna |
Maineikas oululainen kirkkomaalari
Toppelius maalasi alttariseinän
triptyykin. Keskellä on kuvattuna Jeesus Getsemanella. Vasemmalla on kuva Mooseksesta ja vaskikäärmeestä, oikealla Jeesus ristiinnaulittuna. Toppelius koristeli myös saarnastuolin apostolinkuvilla, jotka tosin ovat jo tuhoutuneet. Kirkkosalin seinällä on kehystetty öljymaalaus Jeesus ristillä vuodelta 1769.
|
Oskari Jauhiainen:
Sotilaan hyvästijättö |
Vapaussodan sankarivainajien muistomerkki pystytettiin vuonna 1921. Kirkkopihassa on 61 talvi- ja jatkosodissa kaatuneiden sankarihautaa, joiden muistoa kunnioittavan muistomerkin Sotilaan hyvästijättö suunnitteli kiiminkiläissyntyinen kuvanveistäjä akateemikko Oskari Jauhiainen. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1949. Kiimingissä on nykyisin
O.Jauhiaisen taidemuseo, missä voi tutustua taiteilijan muuhunkin tuotantoon.
Ennakkotietojen perusteella Kiimingissä olisi pitänyt olla Kotipizza, mutta käytännössä sitä ei löytynyt. Onneksi paikkakunnalla oli kebab-pizzeria, josta sain oivallisen lätyn. Kotimatkalla taukopaikkoja olisi ollut useampiakin, mutta nyt oli niin kiire, ettei taukoja ennättänyt pitää. Askelmittarissa 48 km.
Lisätietoja esim. Lämsä, E. Oulun seudun kirkot, Viestimix 1999.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti