Lauantai alkoi oivallisella Full English Breakfastilla, sitten lennähdys Englannin kanaalin yli Stanstedistä Biarritziin. Mannermaalle siirtymisen myötä säätilakin muuttui kuin taikaiskusta. Aurinko möllötti pilvettömältä siniseltä taivaalla ja ilma tuntui miellyttävän lämpimältä. Menomatkan ainut enemmän selvittelyä vaatinut osuus oli edessä.
Hotel Ramuntcho |
Ranskalainen aamupala |
1. Kävelypäivä su 6.3.2011 Sain-Jean-Pied-de-Port - Roncesvalles. Ranskalainen aamiainen on yhden kokeilun perusteella yhtä heppoinen kuin espanjalainen. Tarjolla oli voisarvia, patonkia, jogurttia, appelsiinimehua ja kahvia. Etelä-Euroopan myöhäinen päivällinen selittänee aamupalan keveyttä, mutta kun edessä on useamman kymmenen kilometrin patikointi, toivoisi saavansa hieman hitaampia hiilihydraatteja tai pannulla käristettyä pekonia. Onneksi repussa oli ruisleipää ja meetvurstia. Kun lisäksi olin edellisiltana löytänyt paikallisesta marketista voita ja juustoa, saatoin aamiaisen jälkeen hotellihuoneessa valmistaa eväsleipiä parin päivän tarpeiksi.
Jaakko oli edellisiltana ollut vaisu ja aamulla vointi oli entistä kehnompi. Flunssa teki tuloaan. Harmillinen, mutta jälkikäteenkin arvioiden oikea päätös oli, että pieni seurueemme jakaantui kahteen osaan. Tuija ja Jaakko jäisivät lepäilemään hotelli Ramuntchoon iltapäivään asti ja hurauttaisivat sitten taksilla Roncesvallesiin, mistä varaisivat majoituksen myös Pitkänmatkan Kävelijälle vaimoineen, jotka kävelisivät suunnitellun päivätaipaleen vuorten yli Roncesvallesiin.
Linnoituksen rakenteita Saint-Jean-Pied-de-Portin kukkulalla |
SJPdP:n Kevätkarnevaali |
Lähiruokaa laitumella |
Arnéguy |
Ylhäällä maisema muuttui lumiseksi |
Paikallinen herkku |
Casa Sabina, Roncesvalles |
Roncesvallesin liepeillä maa oli vielä lumen peitossa. |
Ernest Hemingway |
”Turhuuksien turhuus, sanoi Saarnaaja, turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta! Mitä hyötyä on ihmiselle kaikesta vaivannäöstä, jolla hän itseään rasittaa auringon alla? Sukupolvi menee, sukupolvi tulee, mutta maa pysyy ikuisesti. Aurinko nousee, aurinko laskee, kiirehtii nousunsa sijoille ja nousee taas. Tuuli menee etelään ja kääntyy pohjoiseen, kiertää kiertämistään, ja samalle kierrolleen tuuli palaa. Kaikki joet laskevat mereen, mutta meri ei täyty, ja minne joet ovat laskeneet, sinne ne yhä edelleen laskevat. Kaikki sanat uupuvat kesken, kukaan ei saa sanotuksi kaikkea. Silmä ei saa näkemisestä kylläänsä eikä korva täyttään kuulemisesta. Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina, mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen: ei ole mitään uutta auringon alla. Vaikka jostakin sanottaisiin: katso, tämä on uutta, on sitäkin ollut jo muinoin, kauan ennen meitä. Menneistä ei jää muistoa, eikä jää tulevistakaan - mennyt on unohdettu, ja tulevakin unohdetaan kerran.”
Auritzin jälkeen aurinko alkoi lämmittää ja vaatetusta täytyi vähän kerrassaan vähentää. Sulamisvedet solisivat metsässä ja nautakarjaa käyskenteli kumpuilevilla niityillä. Päivän mittaan kuljettiin useiden veräjillä suljettujen laidunmaiden läpi. Lantakasat olivat niin suuria, että niiden päälle astuminen olisi vaatinut erillisen päätöksen tekemistä. Lyhyet lepotauot Aurizberrissa ja Biskarretassa ylläpitivät leppoisaa kävelytunnelmaa, paitsi Pitkänmatkan Kävelijän vaimolla, joka tiedotti ruoansulatuskanavan lisääntyneestä aktiivisuudesta.
Biskarretan jälkeen noustiin kilometrin matkalla sata metriä korkeammalle, missä pysyteltiin kolmisen kilometriä. Ylhäältä avautui henkeäsalpaavan kaunis näköala itäpuoliseen laaksoon. Zubiriin päättyvä viiden kilometrin alamäki patikoitiin jännityksen vallassa - tapahtuisiko räjähdys metsäpolulla vai ennättäisikö vaimo Zubirin toilettiin. Lopulta kaikki sujui hyvin ja majoituimme Hostal Gau Txoriin. Päivällinen oli erinomaisen maittava, mistä todistuksena käynee, etten ennättänyt ottaa kattauksesta yhtään valokuvaa ennen sen katoamista. Matkamittarissa 27 km, reitti kartalla ja kuvakooste.
3. Kävelypäivä ti 8.3.2011 Zubiri - Pamplona. Zubirista lähtiessä caminon reitti kulki ohi Magnesitas Navarras -yhtiön suuren magnesiittitehtaan, joka on osa ranskalaista Roullier Grouppia. Konsernilla oli vuonna 2009 noin 6300 työntekijää 37 maassa. Zubirin magnesiittia käytetään lannoitteiden valmistukseen sekä terästeollisuudessa, vuotuinen tuotanto on 150 000 tonnia.
Päivän ensimmäinen taukopaikka oli Larrasoaina, jonka koillispäädystä pienen haeskelun jälkeen löysimme Casa Elitan. Kodikkaan kahvilan emäntä oli ylitsevuotavan ystävällinen. Sitten edessä olikin hieman pitempi kävely, opaskirjasen mukaan Arre löytyisi 12,5 kilometrin päässä. Polku kulki metsän siimeksessä, konkeloiden ali ja veräjien läpi. Edellisten päivien kivettyjen tai betonista valettujen kulku-urien tilalla oli jalkaystävällisempi maapohja. Maitohappobakteerit olivat rauhoittaneet vaimon vatsan, joten patikointi sujui ilman suurempaa dramatiikkaa.
Kolme kaverusta korsien kimpussa |
Karvamadot caminolla |
Polulla luikerteli karvaisten toukkien muodostamia jonoja, joista pisimmässä oli 96 tumman oranssin ja harmaan väristä toukkaveikkoa. Kyykistelin muiden mukana polulla ja tarkkailin jonojen verkkaista kulkua. Näytti aivan kuin toukat olisivat kiinnittyneet toisiinsa jonkinlaisen imukupin avulla. Onneksi en ryhtynyt tarkempiin tutkimuksiin. Myöhemmin nimittäin selvisi, että karvamadot olivat männynkulkukehrääjän toukkia (englanniksi pine processionary, espanjaksi procesionarias) ja varsinaisia kiusankappaleita keväisissä mäntymetsissä ja toisinaan myös taajamissa. Toukkajono (video) kannattaa kiertää kaukaa, jos sellaiseen törmää. Ehkä olisi viisasta myös välttää toukkien kansoittamien männynoksien ali kulkemista tai ainakin ravistelua...
Männynkulkukehrääjän toukka pystyy sinkoamaan myrkylliset karvapiikkinsä monen kymmenen sentin päähän. Karvat voivat päätyä iholle, hengitetyiksi tai vaatteiden laskoksiin. Myrkky aiheuttaa allergisen reaktion, jonka voimakkuus vaihtelee kovasta kutinasta anafylaktiseen shokkiin. Kutina voi jatkua useita viikkoja. Silmien hierominen toukkiin koskemisen jälkeen voi aiheuttaa tilapäisen sokeuden. On suositeltavaa hakeutua lääkäriin, jos on altistunut toukkien myrkylle.
Jos koira kuopaisee matojonoa, sen polkuanturaa alkaa polttaa. Kipukohdan nuoleminen aiheuttaa kielen turpoamista ja oksentamista. Kieleen ja suuhun ilmestyy valkoisia pisteitä ja kuolaaminen lisääntyy voimakkaasti. Koiralle männynkulkukehrääjän toukan myrkky voi olla hengenvaarallinen.
Männynkulkukehrääjää esiintyy yleisesti Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Mäntyjen laajat istutukset Välimeren rantavaltioissa ovat edistäneet Männynkulkukehrääjien lisääntymistä ja ilmaston lämpenemisen myötä laji myös leviää pohjoisemmaksi. Lisätietoja männynkulkukehrääjistä (englanniksi) löytyy esimerkiksi täältä.
Vanha laiha takkuinen koira lyöttäytyi joukon jatkoksi istahtaessamme Irozissa välipalle. Reittimerkintöjä seuraamalla emme lopulta päätyneetkään Arreen, vaan sen naapurikaupunkiin Villavaan. Keskusaukiolta löytyi Bar Cafetería El Pleno, jonka paistetulla munalla ja kinkulla täytetyt bocadillot veivät kielen mennessään.
Aikuinen männynkulkukehrääjä |
Mönkijöiden majapaikka männyssä |
Männynkulkukehrääjää esiintyy yleisesti Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Mäntyjen laajat istutukset Välimeren rantavaltioissa ovat edistäneet Männynkulkukehrääjien lisääntymistä ja ilmaston lämpenemisen myötä laji myös leviää pohjoisemmaksi. Lisätietoja männynkulkukehrääjistä (englanniksi) löytyy esimerkiksi täältä.
Vanha laiha takkuinen koira lyöttäytyi joukon jatkoksi istahtaessamme Irozissa välipalle. Reittimerkintöjä seuraamalla emme lopulta päätyneetkään Arreen, vaan sen naapurikaupunkiin Villavaan. Keskusaukiolta löytyi Bar Cafetería El Pleno, jonka paistetulla munalla ja kinkulla täytetyt bocadillot veivät kielen mennessään.
Reitti Pamplonaan kulki kaupungin
vanhojen muurien katveessa
|
4. Kävelypäivä ke 9.3.2011 Pamplona - Puente la Reina. Tien päälle aamuyhdeksältä. Pamplona vaikutti mukavalta kaupungilta ja harmitti, ettei ollut aikaa pitää välipäivää ja katsella nähtävyyksiä. Lohduttauduin ajatuksella, että kaupungissa voisi joskus pistäytyä viikonloppulomalla.
Kuoriainen kivellä |
Olin 2007 aloittanut ensimmäisen caminoni Pamplonasta ja muistin vielä monet paikat. Tuolla reissulla moni asia meni pieleen, vaikka olinkin perehtynyt aihepiiriin kirjallisuuden avulla. Rinkkaan olin varannut runsaasti varusteita, mm. niin suuren repun, että se olisi yksinkin riittänyt kantolaitteeksi. Jalassa oli raskaat, kovapohjaiset ja pitkävartiset vaelluskengät, joiden avustuksella tutustuin ns. syvärakkoihin. Tuolloin en tosin vielä tiennyt kyseisen vaivan nimeä, jonka kuulin vasta 2010 maaliscaminolla. Heti ensimmäisenä päivänä sain auringonpistoksen, kun oli unohtanut juomisen ja lakki oli jäänyt kotiin. Kaiken kukkuraksi polvet kipeytyivät niin, etten voinut kävellä kuin muutaman kilometrin päivätaipaleita. Siitä pitäen Pitkänmatkan Kävelijä on suhtautunut vakavasti harjoituslenkkeihin ja repun painon minimointiin (ks. varusteluettelo).
Pamplonan puistojen nurmea pitkin oli mukavan pehmeää kävellä. Kaupungista poistuessa kävin kurkistamassa yliopistolla paikkaa, josta olin saanut ensimmäisen cellon pyhiinvaelluspassiini neljä vuotta aikaisemmin. Cizur Menorin kahvilassa nautitun aamiaisen jälkeen edessä oli vajaan kymmenen kilometrin reipas nousu kohti Alto de Perdónin harjannetta. Hieman ennen Zariquieguin kylää, belgialaisen pyhiinvaeltajan Koks Fransin haudan äärellä, törmäsimme kahteen harvinaiseen olentoon, englantia sujuvasti puhuvaan ranskalaiseen pariskuntaan. Olivat kovasti kiinnostuneita revontulista ja Lapin eräkämpistä ja vaellusmahdollisuuksista.
Litteitä pyhiinvaeltajia Alto de Perdónin laella |
Maajussi moikkaa |
Päivätaipaleesta oli jäljellä vain muutaman kilometrin välein sijaitsevat Muruzábal ja Obanos ja sitten oltaisiinkin Puente la Reinassa. Utergasta lähtiessä olisi kannattanut käydä vessassa, mutta hoksasin asian vasta jonkin ajan kuluttua enkä viitsinyt enää kääntyä takaisin. Ajattelin, että edessä olisi muutama kylä, joista varmasta löytyisi kahvila tai baari, missä voisi käydä helpottautumassa. Paha kyllä, sattui juuri olemaan siestan aika. Lisäksi seutu oli sen verran avointa ja asuttua, ettei tien viereenkään oikein voinut pysähtyä asiaa toimittamaan. Puente la Reinaa kohti kävellessä keskinopeus kasvoikin huomattavasti edellisiin päiviin verrattuna.
Puente la Reina eli kuningattaren silta |
5. Kävelypäivä to 10.3.2011 Puente la Reina - Estella. Viidentenä päivänä caminon reitti kulkisi melko suoraan länteen, neljä ensimmäistä päivää oli patikoitu koillisesta luoteeseen. Aurinko porotti taas pilvettömältä taivaalta. Polun viereisessä maavallissa näkyi kotiloiden kuoria. Edessä oli reipas nousu havupuiden reunustamaa polkua pitkin Mañeruun, joka olikin sopivan matkan päässä ensimmäistä taukoa ajatellen.
Taustalla Cirauquin kaupunki |
Laiskasti kumpuilevaa maastoa oli raivattu pelloiksi, joihin viiniköynnöksiä oli istutettu pitkiksi riveiksi. Kevään ensimmäiset valkoiset ja keltaiset kukat värittivät polkua reunustavaa nurmea. Lorcankin asukkaat olivat vetäytyneet siestalle, joten tässäkään kylässä ei kannattanut pysähtyä. Onneksi vähän matkaa keskustan jälkeen löytyi kauppa, jonka pihalla oli juoma-automaatti. Vaikka Coca Cola onkin parhaimmillaan WC-pöntön pesuaineena, tällä kertaa se maistui hyvälle.
Villatuertan ruma kirkko |
Estellan mahtipontinen Santo Sepulcro |
Nälän ja vessahädän kannustamina haeskelimme kuumeisesti majapaikkaa. Lopulta löysimme Pension San Andresin, jota piti touhukas ja ystävällinen muori. Pensionaatti oli siisti, mutta vuosikymmenten kuluttama ja hyytävän kylmä. Kellään ei ollut sydäntä valittaa koleudesta herttaiselle emännälle. Lisäsimme vaatetusta ja kömmimme vällyjen alle odottamaan päivällisajan alkamista. Melko läheltä löytyi ravintola, jonka yrmy tarjoilija palveli asiakkaita erinomaisen tylysti. Samaan paikkaan ilmestyi pian myös joukko jänteviä saksalaisia ukkoja, jotka olivat patikoineet kanssamme samaa tahtia Saint-Jean-Pied-de-Portista lähtien. Matkamittarissa 29 km, reitti kartalla ja kuvakooste.
6. Kävelypäivä pe 11.3.2011 Estella - Logroño. Muut jäivät vielä nukkumaan, kun livahdin kuuden maissa perjantaiaamuna Logroñon autioille kaduille. Oli pimeää ja lämpötila vain vähän nollan yläpuolella. Kotvasen harhailin sinne tänne ennen kuin löysin takaisin keltaisin nuolin merkitylle reitille, jonka sitten pimeässä pian taas kadotin. Koska tie näytti kulkevan oikeaan suuntaan, en jäänyt haeskelemaan reittimerkintöjä.
Irachen luostarin viinihana |
Altobello Melonen maalaus oletettavasti esittää Cesare Borgiaa |
Neljä vuotta aikaisemmin olin polvivaivaisena juuri ja juuri onnistunut raahautumaan Vianaan, mistä olin körötellyt bussilla Logroñoon. Tällä kertaa pysähdyin Vianassa lataamaan kännykän akkua ja syömään pussillisen perunalastuja Mibarissa. Paikallisesta supermercadosta ostin loppumatkaa varten pussillisen pähkinöitä. Tauon aikana oli alkanut tuulemaan. Pyykit liehuivat parvekkeilla ja roskia lensi silmiin. Päivänvaloa riitti vielä, joten sain ikuistettua kaupungin komean romaanista tyyliä edustavan kirkon. Kaivoin otsalampun repusta, enää en aikonut kadottaa reittimerkintöjä.
Epilogi: Lauantaiaamuna kiertelimme kotvasen Logroñon keskustan kaupoissa ja ihastelimme kirkon edessä olevalle aukiolle järjestettyä Rodinin näyttelyä, joka oli lainassa Pariisin Musée Rodinista. Iltapäivä kului körötellessä bussilla Santanderiin. Sieltä lähtisi sunnuntaina lento Stanstediin, missä yöpyminen ja sitten varhain maanantaina lento Tampereelle.
Rodin: Jacques de Wissant |
India Villa, Thaxted |
Todellinen kulinaristin taivas odotti kuitenkin sunnuntai-iltana Thaxtedissa. Olimme valinneet Swan Hotellin majapaikaksi pääasiassa siksi, että sen vieressä oli India Villa -ravintola (20 Watling Street, Thaxted, Essex), jonka olimme löytäneet lokakuun caminolla. Tiedustelimme olisiko mahdollista saada pöytään muutamaa eri ruokalajia, joita voisimme sitten maistella yhdessä. Tuloksena oli, että pöytä alkoi täyttyä toinen toistaan herkullisemmista kastikkeista, salaateista, leivästä, lihoista ja eri tavoin maustetuista riisiannoksista. Viimeiset kulhot täytyi sijoittaa viereisille tuoleille. Ruokailun aikana viisi eri tarjoilijaa kävi varmistamassa, että ruoka maistui ja kaikki oli hyvin ja kiikutti lisää intialaista Cobra -olutta. Pois lähtiessä omistaja kätteli meidät ja toivotti tervetulleeksi uudestaan.
Meindl Vakuum Hiker |
Vaimon pikkuvarpaiden kärjet täytyi puolimatkassa suojata rakkolaastareilla ja Tuijalle ilmaantui viimeisenä päivänä puristavan vanteen kaltainen tuntemus toiseen nilkkaan, joka kuitenkin katosi muutaman päivän levolla. Jaakko oli ainut, jolla ei ollut minkäänlaisia ongelmia, jos sellaiseksi ei lueta ajoittaista nälän tuomaa ärtyisyyttä. Maaliskuussa Pohjois-Espanjan aurinko paistaa jo niin kirkkaasti, että pohjolan talven vaalentama iho kärähtää helposti. Pitkähihainen juoksijan paita olisi ollut tarpeen suojaamaan käsivarsia, mutten ollut löytänyt sitä reppua pakatessa. Kävelypäivien pituudet yllä on ilmoitettu GPS:ää hyödyntävän Sports Trackerin mukaan. Reittioppaan samoin kuin maastoon satunnaisesti tällättyjen kylttien etäisyysmerkinnät heittävät välillä aika lailla. Kuudessa päivässä patikoitu reitti karttapohjalle hahmoteltuna. Logroñosta matka jatkui elokuussa 2011.
Olet pitänyt matkapäiväkirjaa. Rispektiä! Minä en siihen kykene, vaikka kirjoitusvarusteet kulkevatkin mukana.Viime kesän vaellukselta tein kuvakirjan ja samaan tapaan ajattelin ikuistaa tulevan toukokuun kävelyt.
VastaaPoistaOlen vannoutunut Compeedin rakonestovoiteen käyttäjä. Koskaan ei ole ollut rakon rakkoa. Reippasti voidetta varpaisiin ja kantapäihin. Suosittelen.
Hei, en kirjoittanut matkalla oikeastaan yhtään muistiinpanoa, mutta napsin kuvia kaikesta mahdollisesta. Kuvia sitten kotona selaamalla asiat palasivat mieleen ja matkakertomus oli helppo kirjoittaa.
VastaaPoistaLisäksi kävellessä oli koko ajan käytössä sports tracker, mistä mahdolliset harhalenkit, nousut ja laskut, päivätaipaleiden pituudet ja keskinopeus ym. on helppo tarkistaa myöhemmin.
Rakonestovoiteeseen en olekaan koskaan törmännyt, kiitti vinkistä!
Hyvä blogi. Itse olen kova tekemään muistiinpanoja matkanpäällä. Valitettavasti pitäydyn vain faktoissa ja tunnelmat jäävät sitten kuvien varaan.
VastaaPoistaOlen myös vaelluskenkäuskovainen, kevyemmät jalkineet, jotka eivät tue jalkaa, saattavat aiheuttaa pitkällä matkalla rasitusvammoja.
Rakonestovoidetta tuli kokeiltua kolme vuotta sitten caminolla. En tiedä oliko siitä apua, rakkoja ei tullut. Sivelin sitä muutaman kerran punottaviin kohtiin, joita epäilin rakkojen esiasteiksi.
t. Heikki
Hei Heikki, oletteko nyt patikoimassa?
VastaaPoistaValitettavasti emme, olemme kotona. Tänä vuonna vaellusreissu luultavasti suuntautuu pohjoiseen.
VastaaPoistaTaitaa mennä ensi vuoteen, ennen kuin pääsee taas vaeltamaan etelään.
t. Heikki
Nyt heräsi uteliaisuus: mitä maksaa lennot Tre - Lontoo - Sdc ja takaisin Ryan Airilla? Millaisia kokemuksia sinulla on po. lentoyhtiöstä?
VastaaPoistaSyksyn reissulla Ryan Airia harkittiin, mutta vaikeasti ymmärrettävän varausjärjestelmän vuoksi pitäydyttiin Air-France/Finnairissa. Joiden palvelu oli surkeaa, johtuen lakoista sekä AF:n käyttämästä halpalentoyhtiöstä. Hintalaatu oli niin huono, että harkitsen vakavasti halpalentoyhtiöhin siirtymistä, koska silloin tietää että palvelua ei saa, eikä olemattomasta makseta.
t. Heikki
Yksi lento Ryanairilla on maksanut muutamasta eurosta muutamaan kymppiin, vähän tuurista riippuen. Huono puoli on, että matka-aika lisääntyy, kun täytyy mennen tullen yöpyä Stanstedin liepeillä. Joskuks voi tietysti onnistua lennot saman päivänkin aikana, mutta sitten on pulassa, jos lentoaikataulut muuttuu. Tavalliset lentoyhtiöt ehkä haluaisivat järjestää korvaavia yhteyksiä, mutta olen ymmärtänyt, ettei sellainen ole mahdollista halpisten kanssa... yksinkertaisesti jo siitäkin syystä, ettei "jatkolentoja" ole olemassakaan - on vain lentoja kahden pisteen välillä. Ryanair on kyllä parhaasta päästä mitä lentojen täsmällisyyteen tulee ja palvelu on ollut ystävällistä. Kaikki paitsi vessassa käynti kuitenkin maksaa.
VastaaPoistaMoro taas
VastaaPoistarakonestovoidetta laitetaan kuiviin jalkoihin, vaikka minkäänlaista rakon tunnetta tai alkua ei olisikaan.
Kaikkihan tietenkin tietää, että jalkoja ei saa kastella ennen vaellusta.
Käytän myös kahden sukan systeemiä.
MOI!
VastaaPoistaMä lensin frankfurtin kautta "maaliin" compostellaan, yötä kentällä. En ollut vaeltamassa, lomailin vain Pyreneiden lähellä viikon. Tästä Treelta ryanair ok helppo,ja Baltic air.
Annoin tämän sivun linkin eräälle patikointitutulleni, joka syksymmällä on lähdössä reiteille patikoimaan. Minä sitten kun ..., tervsn "ergo-a-l-ahku"