tiistai 30. elokuuta 2011

Jalkaterän tehtävät

Kuva: Lennart Nacke
Ihmisen luustossa on 206 luuta ja näistä 26 löytyy jalkaterän alueelta. Luiden lisäksi jalkaterästä löytyy 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta. Voidaankin sanoa, että kyseessä on aika monimutkainen mutta hyvin huollettuna ja sopivasti rasitettuna varsin toimiva paketti. Tämän juttusarjan tarkoituksena on käsitellä hiukan niitä tilanteita, joissa jokin osa tuosta ikiaikaisesta biomekaanisesta koneesta alkaa vihoitella. Eli luvassa on vianmääritystä ja huolto-ohjeita, mutta aloitetaanpa jalkaterän tehtävillä.

Mukautuu alustoihin
Jalkaterän rakenne sallii sen liikkumisen ja joustamisen useisiin suuntiin yhtäaikaisesti ja näin mahdollistaa sen, että ihminen voi liikkua epätasaisilla alustoilla ilman että alaraajojen muut toiminnot häiriintyvät.

Vaimentaa iskuja
Jalkaterässä on selvästi enemmän “iskunvaimentimia” kuin missään muualla ihmisen kehossa. Näitä ovat joustopronaatio, jalkapohjan jännekalvo, kantapään ja päkiän rasvapatjat sekä jalustimen muotoinen kannatinsilmukka jalkapohjan keskellä, jonka muodostavat takimmainen säärilihas ja pitkä pohjeluulihas.

Muista kehon osista iskunvaimennukseen osallistuvat sääri- ja reisiluun nivelrustot, polven nivelkierukat sekä selkärangan välilevyt. Eli jos jalkaterän joustomekanismit heikkenevät saattaa seurauksena olla ongelmia näissä pakoissa.

Toimii vipuna
Viime aikoina evoluutioteoriat ovat alkaneet osoittaa siihen suuntaan, että ihminen on luotu paitsi kävelemään myös juoksemaan pitkiä matkoja. Jälkaterässä on muutamia tätä tukevia ominaisuuksia, joista ehkäpä tärkeimmät ovat pitkä akillesjänne ja jalan holvikaari, jotka varastoivat ja vapauttavat liike-energiaa.

Mitä ihmettä tekee varpailla?
Varpaat tasapainottavat kävelyämme ja lisäksi tehostavat jalan pitoa erilaisilla alustoilla liikkuessamme. Tämän lisäksi lyhyet varpaat (lyhyet verrattuna esimerkiksi apinan varpaisiin) tehostavat nilkan ojennusta juoksuaskeleen ponnistusvaiheessa. Biologi David Carrier kutsuu varpaita vaihteistoksi ihmisen moottorissa, sillä ne mahdollistavat sekä tehokkaan kävelyn että juoksun.

Lisätietoa löytyy esimerkiksi kirjasta Terveet jalat -kirjasta.

1 kommentti:

  1. Ja taas hyvää muistutusta siitä että pitäisi kiinnittää enemmän huomiota näihin joiden päällä seisoo, etenkin raskaalle vaellukselle valmistauduttaessa... jatkoa odotellaan!

    VastaaPoista

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts