maanantai 21. marraskuuta 2016

Camino de Santiago - Suomenkieliset matkakertomukset ja tietokirjat



Birgitta Björn: "Onnellisesti perille - Kävelyn alkeet Santiago de Compostelaan"

Nainen, jonka hartiat eivät kestä talvitakin painoa, haikailee kävelystä pyhiinvaellusreitille Espanjaan. Kaikki todennäköisyydet ovat matkaa vastaan, sillä vain kerran hän on kävellyt yhtäjaksoisesti 15 kilometriä. Ja rinkkaan hän tutustui viiden minuutin ajan todetakseen, että u-käännös ja kotiin palaaminen on parempi vaihtoehto kuin taakan kantaminen. Järkisyistä huolimatta vaelluskuume ei laannu. Miehen vanhat vaelluskuvat ovat piirtyneet naisen verkkokalvoille. Samoin TV tuntuu näyttävän pelkkiä pyhiinvaellussarjoja. Kun työpaikalla tulee mahdollisuus pitää kesä vapaata, nainen sulkee korvansa omilta epäileviltä ajatuksiltaan ja hiljaa, kuin salaa itseltään, kuiskaa miehelleen: "Kuule, haluaisin niin kovasti lähteä kävelemään Santiago de Compostelaan. Siinä on vain pari muttaa. Haluaisitkos sinä lähteä mukaani matkalle? Ja haluaisitkos kantaa minunkin tavarani, koska kroppani ei kantamista kestä?" Mies lupautuu auliisti ja näin tämä tarina alkaa... Kirjan kotisivut

Heli & Mikko von Bruun: "Linnunradan tiellä - Pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan"

Kaksi vaeltajaa kulkee kohti Santiago de Compostelaa. Toinen heistä on vaeltanut reitillä lukemattomia kertoja, toinen lähtee ensimmäistä kertaa matkaan. Mitä heidän mielessään liikkuu? Miten ikiaikainen pyhiinvaellusreitti vaikuttaa heidän elämäänsä ja persoonaansa niinä päivinä ja viikkoina, joina he aamusta iltaan kulkevat yhdessä? Santiagon tie, Linnunradan tie, ei ole mikä tahansa tie tai polku. Vuosisatojen aikana tietä ovat vaeltaneet lukemattomat itseään, elämäänsä ja Jumalaa etsivät ihmiset. Jotain heistä kaikista on jäänyt niihin askeliin, joita tämän päivän kulkija seuraa. Siksi kokemus on jokaiselle vaeltajalle ainutlaatuinen, yksilöllinen ja samalla koko ihmiskunnalle yhteinen.


Kalle Elonheimo: "Pieni pyhiinvaelluskirja"

Pyhiinvaelluksesta on tullut yhä suositumpi tapa etsiä rauhoittumista ja kosketusta pyhään. Pyhiinvaellukseen liittyy vaeltamisen lisäksi Raamatun lukeminen ja rukouselämä.Käytännönläheinen Pieni pyhiinvaelluskirja sisältää rukoushetkien kaavat kaikkiin pyhiinvaelluspäiviin alkaen kotoa lähtemisestä ja matkaan siunaamisesta päättyen määränpäähän saapumiseen ja kotiin palaamiseen. Siinä on myös psalmeja, muita Raamatun tekstejä sekä virsiä. Lisäksi se tarjoaa katsauksen kristillisten pyhiinvaellusten historiaan sekä ohjeita pyhiinvaelluksen järjestäjälle ja vaeltamaan valmistautuvalle. Pieni pyhiinvaelluskirja sopii vaeltajan taskuun ja pyhiinvaelluksen järjestäjän työpöydälle. Ekumeenista hartausaineistoa voi soveltaa myös seurakuntatyössä, erityisesti retkillä ja leireillä. Kirja on vuonna 2003 ilmestyneen teoksen 2., laajennettu laitos.

Carl Jacob Gardberg: "Santiago de Compostela - Matka apostoli Jaakobin haudalle"

Vuoden 813 tienoilla, kun maurit marssivat Pohjois-Espanjan kristittyjä vastaan, erakko nimeltä Pelagius näki unessaan kummallisen näyn. Tähdet loistivat kirkkaina, ja erityisen kirkas tähti näkyi Ullajoen rannalla kasvavan tammen yllä. änet kertoivat unessa Pelagiukselle, että tammi kasvoi apostoli Jaakobin pyhäinjäännösten päällä. Paikalle alkoi pian saapua pyhiinvaeltajia kaikkialta Euroopasta. Vaeltajat saivat matkallaan uudenlaisia vaikutteita, jotka koskivat mm. taidetta ja kaupankäyntiä. Monet apostoli Jaakobia esittävät puuveistokset myös Suomen ja Ruotsin keskiaikaisissa kirkoissa on tehty luultavasti sellaisten henkilöiden aloitteesta, jotka ovat matkanneet pyhiinvaeltajina Santiagoon. Carl Jacob Gardberg kuvaa Etelä-Ranskan ja Pohjois-Espanjan keskiaikaisia vaellusreittejä - unohtamatta kuitenkaan nykyajan nähtävyyksiä. Pohjoismaisesta näkökulmasta kirjoitettu kiehtova matkakuvaus on samalla matka keskiajan kulttuurihistoriaan.


Erkki Hautaniemi: "Pieni pyhiinvaellus Pyhän Jaakobin tiellä : arvojen ja asenteiden pohdintaa matkalla Santiago de Compostelaan"



Martti Issakainen: "Jaakon tiellä - Santiagon vaeltajan päiväkirja"

Pyhän Jaakon tie on Euroopan suosituin pyhiinvaellusreitti. Joka vuosi kohti Santiago de Compostelaa Espanjan Galician maakunnassa vaeltaa noin 150 000 pyhiinvaeltajaa. Martti Issakainen on heistä yksi. Harharetkineen matkaa kertyi hänelle liki 850 kilometriä. Päiväkirjanomaisessa kertomuksessaan hän kuvaa hengellistä ja maallista taivallustaan, matkalla herääviä tuntoja ja mietteitä, kokemuksia ja vaikutelmia. Vaatimattomasti varustellut majapaikat, satojen kilometrien taivallus ja tämän kaiken jakaminen toisten ihmisten kanssa tuo takaisin perusasioiden äärelle. "Lopulta ymmärrän, että koko elämäni on pyhiinvaellusta", Issakainen toteaa matkansa päättyessä.


Kati Jansa: "Pyhiinvaellus"

Mitä on pyhiinvaellus? Mikä on liikkeen ja rukouksen yhteys? Pitääkö pyhiinvaellusta varten matkustaa Espanjaan vai kelpaako lähiökirkon takapiha? Pyhiinvaellus on monipuolinen matkaopas pyhiinvaellukselle. Se lähtee vaeltamisen perusteista, kertoo erilaisista reiteistä ja tavoista toteuttaa pyhiinvaellus sekä antaa esimerkkejä vaellukselle sopivista lauluista ja rukouksista. Kirjan lähtökohtana on, että pyhiinvaellukset sopivat kaikenikäisille, ja siksi myös lapset, nuoret ja perheet on huomioitu.


Mauri Joutjärvi: "Apostolin kyydillä pyhien polkuja"

Mauri Joutjärvi: "Camino Portugués: Porto - Santiago de Compostela 10.-25. huhtikuuta 2012"



Liisa Jäppinen & Pirkko Vekkeli: "Tätinä taipaleella - Erilainen vaellus Santiago de Compostelaan"

Kaksi aikuista naista tapaavat ja tekevät viidessä minuutissa päätöksen lähteä yhteiselle vaellukselle Espanjan legendaariselle Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille. Matkoilla tuore kumppanuus syvenee ystävyydeksi, yhdessä jaettujen koettelemusten ja elämysten myötä. Santiagon tietä, Pyhän Jaakon polkua, on kuljettu jo yli tuhat vuotta. Pyhiinvaellusreittejä on useita, mutta niistä suosituin on liki 800 kilometriä pitkä, historialtaan kiehtova ja maisemiltaan poikkeuksellisen kaunis Camino Frances, Pyreneiltä lähtevä "ranskalainen reitti", joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Vaikka keltaisilla nuolilla tai simpukan kuvilla merkityllä vaellusreitillä on määränpää, näiden naisten varsinainen tavoite ei ole saapua perille Santiago de Compostelaan. Tarkoitus on itse vaellus. Sen he tekevät etappeina neljänä eri vuonna. Toki he päätyvät Santiago de Compostelaan, kaksikin kertaa. Erilaiseksi tämän vaelluksen tekee vaeltajien asenne: ei ole tarpeen paahtaa kymmeniä kilometrejä päivässä jalat rakoilla ja tuskan hiki otsalla. Vähempikin riittää, matkan voi tehdä voimiensa mukaan ja siitä nauttiminen on sallittu. Naiset kulkevat hitaasti, pysähtyvät ihmettelemään ja ihastelemaan näkemäänsä, ottavat upeista maisemista ja historiasta kaiken irti. Välillä he istuskelevat vuoristoniityillä tai metsäpurojen partaalla piirtelemässä, syömässä eväitään tai jopa ottamassa nokoset. Pohjois-Espanjan kauniit ja valloittavat kaupungitkin ansaitsevat läpijuoksua syvällisemmän tutustumisen. Herkullisesti kuvitettu ja elämyksellisesti kirjoitettu Liisa Jäppisen ja Pirkko Vekkelin teos vie lukijan erilaiselle vaellusmatkalle, keskelle elävää historiaa ja mielenkiintoisia kohtaamisia.


Sinikka Kallio-Visapää: "Santiagon simpukka - Matkaesseitä ja kuvasarjoja Espanjasta"



Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl & Marjo Meriluoto-Jaakkola (toim.): "Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla"

Keskiajalla lähes jokainen kristitty osallistui ainakin kerran elämässään pyhiinvaellukselle. Myös suomalaisia toivioretkeläisiä matkasi Euroopan toiselle puolelle Santiago de Compostelaan, Roomaan ja Jerusalemiin. Suositumpia olivat kuitenkin lähempänä sijaitsevat kohteet, kuten Turku, Vadstena ja Nidaros. Teos kertoo miksi pyhiinvaellukselle lähdettiin, millaista matkanteko keskiaikaisilla teillä oli, mitä pyhiinvaeltajat matkallaan kokivat ja mikä heitä odotti määränpäässä. Kirjassa tarkastellaan myös vaellusten vaikutusta maailmankuvan avartumiseen kotiseudulla. Kirjoittajat ovat keskiajan tutkimuksen johtavia asiantuntijoita. Teos julkaistiin yhteistyössä Museokeskus Vapriikin kanssa, ja se liittyy alkuvuodesta 2015 Vapriikissa avautuvaan samanteemaiseen näyttelyyn.


Pentti Korpela: "Pakana pyhiinvaelluksella - Kuusi viikkoa Jaakopintiellä"

Camino Santiago on suuri seikkailu, jollaisen kokee vain kerran elämässään. Se on legendaarinen vaellusreitti, jolle mahtuu yhtä monta tarinaa kuin vaeltajaakin. Suomalaismiehen 900 kilometrin taival vie Etelä-Ranskasta Espanjan läpi Atlantin rannikolle. Mies tapaa pyhiinvaeltajia Aasiasta Amerikkaan. Hän tarkkailee heidän tapojaan ja kuuntelee heidän ajatuksiaan. Korpela kertoo avoimesti itsestään ja polulla tapaamistaan ihmisistä. Kulkijan kertomus rönsyilee moneen suuntaan. Tekijä tilittää tuntemuksistaan, kuvailee tarkkanäköisesti ja tuorein silmin näkemäänsä, niin katedraalien arkkitehtuuria, kuin luontoa ja maisemia. Kirjoittaja pureutuu historiaan ja nykypäivän elämään Espanjassa. Pyhiinvaeltaja pohtii uskonnollisuutta. Hän näkee ihmiseen kätkeytyvän hyvyyden, mutta myös sen kääntöpuolen tekopyhyyden takana. Matkalla on aikaa miettiä elämän tarkoitusta.Seikkailijan hengessä Korpelalle sattuu ja tapahtuu, eikä kaikki suju aina turvallisesti. Kärsimys uupumuksen, unenpuutteen ja jalkavaivojen muodossa sekä mielihyvä ja ilo hetkessä elämisestä vuorottelevat. Vaeltaja ylittää kolme vuoristoa, laskeutuu jokilaaksoihin ja taivaltaa mesetan loputtomat lakeudet. Pyreneiden kesäinen auringonpaiste ja viinirypäleiden syönti La Riojassa vaihtuu lumisateeksi keskustasangolla. Myrskytuuli ja sade piiskaavat Galician vuorilla. Vaellus päättyy maailman loppuun Atlantin rannikolle, mistä Jaakontien legenda sai alkunsa.Teos on samalla kuin kävelevä Pohjois-Espanjan tietosanakirja. Mukana myös kulkijan ottamia valokuvia.


Marjatta Lehtovirta: "Druidiset sirut - Santiago de Compostela kutsuu"

”Pyhiinvaellus on tapa hahmottaa hahmotonta.” Camino de Santiago, Pyhän Jaakobin tie on Euroopan suosituin pyhiinvaellusreitti. Ensimmäinen sen poluista avautui jo toistatuhatta vuotta sitten, ja nykypäivänä sen Luoteis-Espanjassa sijaitsevaan kohteeseen Santiago de Compostelaan vaeltaa eri reittejä myöten vuosittain liki kolmesataatuhatta kulkijaa. Kulkijat ovat kotoisin maailman eri puolilta, ja he ovat liikkeellä monenlaisin motiivein. Se mikä on yhdelle iloinen patikointireissu on toiselle vahva henkinen kokemus. Monelle reitin varren asukkaalle pyhiinvaellus on lisäksi elinkeino. Tamperelainen psykologi, Marjatta Lehtovirta, astui Tielle ensimmäistä kertaa vuonna 2000. Kokemus teki häneen suuren vaikutuksen, ja se sai hänet palaamaan askelten virtaan ja perehtymään syvällisesti Tiehen ja sen historiaan. Näin sai alkunsa teos Druidiset sirut Santiago de Compostela kutsuu Vaikka teoksen lähtökohtana ovat kirjoittajan omat kokemukset, se laajenee monipuoliseksi yleisesitykseksi caminoista ja niiden kulkijoista. Vahva historiallinen perspektiivi ei estä kirjoittajaa uskaltautumasta myös subjektiivisille ja henkisille alueille. 192 sivua.


Susanna Linna: "Simpukankuorelta kotiin - Matkani Santiago de Compostelaan"

Matkakirja kertoo jalkaisin tehdystä, 778 kilometrin mittaisesta pyhiinvaelluksesta ikivanhaa tietä pitkin Ranskan rajalta Luoteis-Espanjan Santiago de Compostelaan. Kertomusta täydentävät upeat valokuvat. Pyhiinvaellusreittiä kulkevat tänäkin vuonna tuhannet ihmiset joka puolelta maailmaa. Kirjassa esitellään ensimmäisen kerran suomeksi yksityiskohtainen reitti Santiagoon. Teos ei kuitenkaan ole pelkkä matkaopas: se on huikean elämyksen jakamista syvimpien kysymysten partaalla. Se on myös kaunis kertomus rakkaudesta ja yllätyksistä, jotka muuttavat elämän. Jaakobin päivän juhlallisuudet tulevat saamaan kansainvälisesti huomiota, koska Santiagossa vietetään ns. Pyhää vuotta heinäkuun 25. päivän ollessa sunnuntai. Kirja toimii sekä kimmokkeena pyhiinvaelluksen toteuttamiseen että kulttuurimatkaoppaana niille, jotka kaipaavat tuoretta tietoa reitistä etäisyyksineen ja matka-aikoineen.


Johannes Marjakangas: "Elämäni vaellus - Lähdin ja sain paljon"

Vielä uljas kaari taivaalla kotipihan yllä ja sitten matka talvehtimaan jatkuu sepelkyyhkyjen parvessa etelän maille. Johannes-poika on kasvattanut sepelkyyhkyn pienestä untuvikosta kykeneväksi pitkälle lentomatkalle. Kaihoten hän katselee sepelkyyhkynsä etääntymistä. Millaista siellä etelän lämmössä mahtaa olla? Eihän hyökkäyskesänä -41 syntynyt maalaispoika ole saanut paljon kotikylän ulkopuolista maailmaa nähdä. Kaipuu kauas uusiin ihmeellisiin maailmoihin jäi. Mieheksi varttunut Johannes hakeutui 60-luvulla YK:n rauhanturvajoukkoihin Kyprokselle. Tännekö ne lentävät Välimeren rannoille ja saarille meidänkin muuttolintumme. Nuorimies eli voimakkaasti uusissa oloissa. Lapsena syntynyt kaipuu löysi muotonsa. Nyt tulisi avaran maailman tutkimisen aika. Elämällä on kuitenkin aikansa. Perhe, työ, kielitaito ja raha asettivat matkustelemiselle ankarat reunaehdot. Sitkeästi Johannes opiskeli englannin kieltä uskoen, että vielä elämä antaa mahdollisuuden matkaunelmien toteuttamiselle. Terveyden arvo kirkastui, kun yllättäen reipas viisikymppinen mies makasi aluesairaalan hämärretyssä huoneessa aivoverenkierron kaatamana. Oliko elämän raja tullut jo nyt vastaan. Siitä selvittiin aina eläkeikään asti. Nyt niitä haaveita voisi ruveta toteuttamaan. Elämällä oli varastossa jälleen yllätys. Rintaa puristi vähäinenkin ponnistus. Oli asetuttava jälleen lääkäreiden käsiin, tukkeutuneita suonia aukaistiin. 66-vuotias isoisä pakkaa reppunsa ja lähtee 750 kilometrin matkalle, pyhiinvaeltajien poluille. Kielitaito on kohentunut pienemmillä matkoilla niin, että uskaltautui lähtemään tälle vaativalle vaellukselle elämään ja kokemaan elämänsä hienoimpia hetkiä yhdessä kaikkialta maailmasta tulleiden vaeltajaystäviensä kanssa. Elämän raskaimmat huolet ovat jo toisten harteilla. Voi rauhassa istahtaa vuoren rinteelle ja katsella espanjalaiseen laaksoon, tarkkailla mennyttä ja tulevaakin. Rinkka selkään ja taipaleelle, elämän vaellukselle. Uskon ymmärtäväni, miltä sinussa tuntui kasvinkumppanini. – Veljesi Aaro

Anneli Mylläri: "33 päivää Santiago de Compostelaan - Vaeltajan päiväkirja"

”Camino, vaellus, on kuin elämä pienoiskoossa ylä- ja alamäkineen, iloineen ja huolineen. Kumpaakin edetään vain askel ja hetki kerrallaan. Tiedämme vain kulkemamme matkan määrän, emme sitä, mihin saakka pääsemme tänään tai huomenna.” Tämä kirja on kuvaus suomalaisen pariskunnan tekemästä 33 päivän mittaisesta pyhiinvaelluksesta halki Pohjois-Espanjan, sen luoteiskolkassa sijaitsevaan Santiago de Compostelaan. Matkalla tulevat tutuiksi niin jylhät vuoristot kuin haastava ylätasanko, mesetakin. Vaelluksen aikana on aikaa pohtia itselle tärkeitä kysymyksiä tai vain kulkea levollisena ja mieli tyhjentyneenä. Kirja innostaa ja rohkaisee lähtemään taipaleelle ja tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä vaellusta suunnittelevalle.


Anneli Mylläri: "Kolmea reittiä Santiagoon - Vaeltajan päiväkirja 2"

Suosittuun pyhiinvaelluskohteeseen, Espanjan Santiago de Compostelaan, kulkee lukuisia reittejä eri puolilta Eurooppaa. Kirja kuvaa suomalaisen pariskunnan pyhiinvaellusta Santiagoon kolmea vähemmän tunnettua reittiä käyttäen. Matka alkaa Ranskan keskiylängöltä, Le Puy-en-Velaysta, ja jatkuu Pohjois-Espanjassa Biskajanlahden rannalla. Vaeltajat pääsevät määränpäähänsä Luoteis-Espanjasta lähtevää, englantilaisten suosimaa reittiä pitkin. Matkalla kuljetaan idyllisissä ranskalaiskylissä, lumisissa vuoristomaisemissa, sinisenä hohtavan ja vaahtoavan meren äärellä, korkeilla kukkuloilla ja alhaalla laaksoissa. Reitit ovat haastavia, vaeltajilta vaaditaan sisua ja kärsivällisyyttä. Maisemat kuitenkin palkitsevat vaivannäön, ja perille Santiagoon on mukava päästä - jo toistamiseen. Tämä on Anneli Myllärin toinen pyhiinvaelluksesta kertova kirja. Ensimmäinen, 33 päivää Santiago de Compostelaan (2009), kertoo pariskunnan matkasta perinteistä Camino Francés'ta pitkin.

Pirjo Poutanen (toim.): "Hämeen Härkätiellä"


Pirkko Probst: "Pieniä ihmeitä Santiagon tiellä"


Jean-Christophe Rufin: "Vaellus - Santiago de Compostelan kulkijat"

Pohjoisespanjalainen pyhiinvaeltajan maisema. Luostarinhiljaisuus. Seuraavassa hetkessä hälisevä tienvarsibaari, jossa humalaiset rekkakuskit nipistelevät tarjoilijatytön takamusta. Kilometristä toiseen jatkuva asvaltti, rumat teollisuusalueet, tyhjilleen jääneet rantahuvilat ja uhkaavanoloiset modernit tuulimyllyt ärsyttävät ja herättävät sitten filosofisia pohdintoja. Kirjailija retkuuntuu vaelluksellaan ja kokee olevansa kummajainen, koska ei ole uskovainen. Mutta vaellus saa hänet pohtimaan historiaa, uskontoa, yhteiskuntaa. Ja täältä löytämäänsä pyhyyttä. Kirjan jälkikirjoituksessa toimittaja ja Compostelan tien kulkija Suvi Ahola pohtii Rufinin kirjan herättämiä muistoja ja ajatuksia: millaista oli lähteä pohjoisesta ja maallistuneesta Suomesta kuukaudeksi kulkemaan 800 km katolisten pyhiinvaeltajien vuosituhantisia jälkiä? Miltä tuntui seesteisten maalaismaisemien ja teollisten laitakaupunkien vaihtelu ja miten lähelle pyhyyden kokemus ja tyhjyys tulevat vaeltajaa, jonka välittömin tuntemus on usein väsymys ja jalat rakoille hiertävät kengät. Ja miten kirjan lukeminen herättää muistoja paitsi mielessä myös ruumiissa ja innostaa suunnittelemaan seuraavaa matkaa.

Heikki Saari: "Hämeen härkätie"


Jukka Salminen: "Tie, mies ja tähtitaivas: pyhiinvaellus - Santiago de Compostela"

Sydämeni ja jalkani kutsuivat kulkemaan. Selittämätön kaipaus kuljetti pyhille poluille. Uskaltauduin kuuntelemaan sisäistä ääntäni ja asettumaan kaipauksen kutsun vietäväksi. Halusin kulkea yksin. Halusin nousta ylös vuorille ja laskeutua laakson hämärään. Halusin tuntea poskillani helteen kuumuuden ja tuulien tuiskun. Halusin väsyä, kulkea rajoilleni. Halusin astua pimeydestä herääviin auringonsäteisiin. Hiljaisuus ja vaeltaminen kutsui ja odotti aarteineen. Askel askeleelta kuljin kohti päämäärää, joka olikin itse matka. Tiesin tulleeni perille ja tiesin, että matka jatkuu. Eräänä elokuisena aamuna Jukka Salminen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja lähti yksin pyhiinvaellusmatkalle Santiago de Compostelaan. Taival alkoi Pyreneiden vuoristossa sijaitsevasta ranskalaisesta Saint-Jean-Pied-de-Portin kylästä, kulki sieltä Espanjan puolelle Roncesvallesin kylään ja päättyi Pohjois-Espanjan viiden maakunnan halki Santiago de Compostelaan. Reitin pituus oli noin 800 kilometriä. Matkasta tuli elämys, joka synnytti kiehtovia päiväkirjamerkintöjä matkamiehen mietteistä ja havainnoista sekä upeita, puhuttelevia valokuvia. Tämä kirja vie meidätkin samalle matkalle etsimään, ihmettelemään, löytämään. Buen camino! Hämeenlinnalainen lauluntekijä Jukka Salminen tunnetaan kautta Suomen paitsi lauluistaan, myös vierailuistaan kouluissa ja seurakunnissa. Vuonna 2002 hän voitti Salon Vuoden lastenlaulukilpailun sävelmällään Kirje kuulle. Vuonna 2009 Kirkkohallitus palkitsi Salmisen hänen elämäntyöstään lauluntekijänä. Häneltä on ilmestynyt kunnioitettava määrä äänitteitä, nuottikirjoja ja musiikkinäytelmiä.


Kari Selén: "Simpukan tähden - Vaellus Santiago de Compostelaan"

Apostoli Jaakob vanhemman hauta Santiago de Compostelassa Espanjassa on Euroopan tunnetuimpia pyhiinvaelluskohteita. Keskiaikainen pyhiinvaellusreitti katolisen maailman kolmanneksi pyhimpään kaupunkiin kulkee Pyrenneitten yli halki Pohjois-Espanjan. Nykyisin reittiä vaeltaa yli 50 000 ihmistä vuodessa. Suosituin reitti on Camino Franc`s. Se alkaa Pyreneiltä Roncesvallesin luostarilta ja päättyy n. 750 km myöhemmin Santiagon katedraalille. Vanhan pyhiinvaellusreitin kulkeminen Pohjois-Espanjan upeiden maisemien halki on voimakas henkilökohtainen kokemus. Se on ilon ja tuskan tie. Pyhiinvaelluksella pääsee irti ajasta ja paikasta. Matkaaminen vaihtelevien sääolojen ja maisemien halki sekä yöpymiset yhteismajoituksessa refugioissa vaativat kärsivällisyyttä, kekseliäisyyttä, sopeutumista ja hyvää kuntoa. Kari Selénin mukaansa tempaava matkapäiväkirja tutustuttaa lukijansa alueen historiaan, espanjalaiseen keittiöön, paikallisiin pikkukyliin, nähtävyyksiin ja pyhiinvaeltajaystäviin eri puolilta maailmaa. Kirjassa mukana paljon hyödyllistä tietoa vaelluksella tarvittavista varusteista, refugioista sekä muista majapaikoista, ruokailuista jne.


Janne & Valeriina Silas: "Perheloma El Caminolla - Kävellen yli 800 km Pohjois-Espanjassa"

El Camino eli Santiago de Compostelan pyhiinvaellusmatka. Satoja kilometrejä teitä ja polkuja. Matkaan lähtee sokea isä opaskoiransa kanssa, juuri kolme ja neljä vuotta täyttäneet lapset sekä äiti, joka työntää jälkikasvua kärryissä. Kyseessä ei siis ole tyypillinen pyhiinvaellusmatka. Yhteiseen seikkailuun perheen vie rakkaus kävelyyn. Yli kuusi-viikkoisen vaelluksen aikana päiväkirjan sivuille tallentuu per-hevaelluksen arki vastoinkäymisine ja saavutuksineen. Vuoroilloin vanhemmat kirjaavat päivän tapahtumat talteen ja näistä merkinnöistä muodostuu erilainen kertomus matkasta, jonka taittaa kymmenet tuhannet ihmiset vuosittain. Asettaako sokeus ylitsepääsemättömiä esteitä matkan varrelle? Pystyykö Uuno-koira opastamaan tarvittavat päivämatkat? Jaksavatko lapset istua kärryissään päivästä toiseen? Kykeneekö äiti pyörittämään arkea alati muuttuvissa olosuhteissa? Lähtiessä he eivät tienneet, olisiko kokoonpanolla ylipäätään mahdollista päästä määränpäähän. Halusta ja sisusta se ei ainakaan jäisi kiinni.

Janne & Valeriina Silas: "Uusi perhecamino - Kävellen yli 600 kilometriä Portugalissa ja Espanjassa"

Kesällä 2014 Silaksen perhe vaelsi yli 800 kilometriä Pohjois-Espanjan Camino Francés –reitillä. Kaipuu polulle jäi kytemään ja vuotta myöhemmin he aloittivat uuden matkan. Tällä kertaa tie vei Portugalista Espanjaan Camino Portuguésea pitkin, jolla kilometrejä kertyi yli 600. Matkaa tekivät sokea perheenisä opaskoiransa kanssa, äiti sekä neljä- ja viisivuotiaat lapset. Vaikka heillä oli kokemusta perhevaelluksesta, ei uudesta matkasta tullut vanhan toisintoa. Uusi maa, maisemat ja tavat sekä uusi kieli ja kulttuuri. Uusi perhecamino. Matkapäiväkirjan sivuille tallentuivat vanhempien ajatukset, tunteet ja kokemukset muiden iloksi ja inspiraatioksi. Terveysongelmista huolimatta he sinnikkäästi taittoivat matkaa, päästen päivä päivältä lähemmäksi määränpäätään Santiago de Compostelaa. Tarvittiin jälleen roppakaupalla sisua, jotta kummallinen karavaani pääsi perille.

Markku Tenho: "Pyhiinvaellus : pyhältä vuorelta Santiagon tielle"

Tom Tiainen: "HYVÄLLÄ TIELLÄ -Pyhiinvaellus Ranskan ja Espanjan halki"

Vaelluksella tapahtuu kaikenlaista. HYVÄLLÄ TIELLÄ kertoo vaeltamisesta sanoin ja kuvin. Matkalla kohdataan ylipainoisia ateisteja, ruipeloita fransiskaanimunkkeja ja muita pyhiinvaeltajia. Kaikilla on halu tietää, minne tie vie. "Kirjan vahvuutena on matkakertomuksen rauhaisa ja vapaasti etenevä, rehellinen pohdiskelu." (Yrsa Slotte, Vasabladet)

Helienda Toivio: "Santiagon camino - Tie Henkiseen Kotiin"

Helienda Toivio on Santiago de Compostelan pyhiinvaeltaja, joka on seurannut johdatusta Pohjois-Espanjaan, ja saanut sieltä arvokkaan vastauksen. Tätä vastausta, rakkauden olotilaa, jumalallista rakkautta, hän on jakamassa maailmalle. Taustalla on oma valaistumiskokemus sekä ymmärrys siitä, mitä rakkauden olotila tarkoittaa maan päälle jokapäiväiseen elämään tuotuna. Santiagon Camino – Tie Henkiseen Kotiin on kaksitasoinen matkakertomus. Sen alkuosa kertoo konkreettisesta matkasta kotiin uuteen maahan, Toivion pyhiinvaelluksista, muutosta Espanjaan sekä hänen elämästään Finisterrassa ja Muxíassa. Kirjan toinen osa kuvaa sisäisen tien löytymistä sielun kotiin – uusien ymmärrysten ja uhrauksien kautta. Miten irrottautua omasta mielestä ja päästä ihmisyydestä vapauteen? Millaiseksi elämä muuttuu, kun on oman minän löytymisen kautta löytänyt sielun kodin? Oivalluksena on lopettaa elämisen näytteleminen ja kohdata se sydän, kuka oikeasti on. Henkisyys on tässä hetkessä. Rakkaus itseä kohtaan avaa tien suurimpaan rakkauden olotilaan, valaistumiseen. Kirja on myös henkinen opas pyhiinvaeltajille sekä niille, jotka haluavat löytää syvimmän tarkoituksensa. Se antaa rohkaisua ja uutta näkökulmaa toisenlaiseen elämään ja etsintään: Kuka minä olen? Kuinka löydän täyden vapauden ja luottamuksen? Kuinka elän sydämelläni ja saan lahjaksi elämääni ilon, onnellisuuden ja rakkauden olotilan? Elämämme tarkoitus on seurata omaa iloamme ja ajatella sydämellämme – kulkea vapauden, ilon, onnen ja rakkauden caminolla, pyhiinvaelluksella.

Tapani Tukiainen: "Kivipallo - Matkalla pyhiin"

Kuvaus tekijän, lahtelaisen sairaalapastorin ja psykoterapeutin osallistumisesta Espanjan läpi kulkevalle pyhiinvaellukselle ja matkan herättämistä tunnelmista, joita kirjoittaja peilaa myös uniensa kautta.




Tuija Wetterstrand: "Kävellen Santiago de Compostelaan - Matkakirja, muun muassa"

Palkittu vaelluspäiväkirja uudistettuna, kokonaan nelivärisenä laitoksena! Lähde pyhiinvaellusmatkalle kanssani. Matka alkaa Roncesvallesista Ranskan ja Espanjan rajalta ja päättyy 750 km myöhemmin Santiago de Compostelaan. Lisänä käytännön vinkkejä! Kirja palkittiin Päätalo-instituutin Möllärimestari-kilpailussa vuoden 2005 parhaana omakustanteena sarjassa dokumentit. Palkintoraati perusteli valintaansa seuraavasti: "Lehtonen on kirjoittanut helppolukuisen ja mielenkiintoisen kertomuksen pyhiinvaelluksesta Pohjois-Espanjassa. Teoksessa kuvataan ...myös katolisen alueen historiaa. Kirja on kirjoitettu selkeällä kielellä... Erinomainen lukukokemus, herättää kyllä vähemmänkin kiinnostuneet."uudistettuun laitokseen on lisätty vaelluskertomus Ranskassa, reilun 200 kilometrin matkalta Le Puyistä Conquesiin.


Marja-Liisa Zotow: "Kirkontorni näkyy jo! Camino Santiago de Compostelaan"

Kirkontorni näkyy jo! on matkakertomus kahden varttuneempaan keski-ikään ehtineen yrittäjän viiden viikon pituisesta vaellusmatkasta Santiago de Compostelaan pitkin Camino Francésia syksyllä 2008. Kirjassa on kuvattu kokemuksia siitä miten keho selviää parinkymmenen kilometrin päivämatkoista, mitä on hyvä ottaa huomioon Caminoa suunniteltaessa ja minkälaisia elämyksiä matkan varrella voi kokea. Camino Francés on 774 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti, jota on kuljettu useiden vuosisatojen ajan. Se lähtee Ranskan puolelta Saint Jean Pied de Portista ja kulkee Pohjois-Espanjassa Navarran, La Riojan, Kastilia & Leónin sekä Galician itsehallintoalueiden läpi päätyen Apostoli Jaakobin kaupunkiin Santiago de Compostelaan. Hyvin viitoitetulla vaellusreitillä kuljetaan vaihtelevissa maastoissa; vuoristoalueilla, laajoilla ylätasangoilla, peltoaukeilla, viininviljelysalueilla, ystävällisten pikkukylien sekä muutaman suurkaupungin läpi. Caminon varrella on hyvä retkeilymajojen sekä eritasoisten majatalojen verkosto. Kirjan kolmannessa painoksessa on mukana myös lyhyt kuvaus seuraavana vuonna tehdystä paikkausCaminosta.

Katso myös Camino de Santiago -pyhiinvaellusreittiin liittyvä suomenkielinen kertomakirjallisuus täältä.

10 kommenttia:

  1. Pirkko Probst. Pieniä ihmeitä Santiagon tiellä. Julkaisija turespana, Instituto de Turismo de Espana 2004

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta kirjasta on hankala löytää tietoja netistä. Onko se matkakertomus?

      Poista
  2. Pyhän Jaakon tie:

    På god väg : en pilgrimsvandring genom Frankrike och Spanien / Tiainen, Tom
    Fontana media, 2007

    Euroopan halki pyhiinvaeltajien jalanjäljissä / Hovikoski, Pedro
    [Pedro Hovikoski], 2008

    Apostolin kyydillä pyhien polkuja / Joutjärvi, Mauri
    [Mauri Joutjärvi] , 2010

    Camino Portugués, Porto – Santiago / Joutjärvi, Mauri
    [Mauri Joutjärvi], 2012

    Buen camino / Neuvonen, Nelli
    2011

    Pyhiinvaellus : pyhältä vuorelta Santiagon tielle / Tenho, Markku
    [Markku Tenho], 2009

    Slå sönder spegeln! / Thorn, Christina
    Skrivor, 2008

    VastaaPoista
  3. Pyhän Henrikin tie:

    Pyhän Henrikin tie:

    Pyhän Henrikin sarkofagi / toim Edgren, Helena ja Melanko, Kirsti
    Museovirasto 1996
    Julkaisu perustuu valokuviin, jotka on otettu sarkofagin kopiosta

    Pieni pyhiinvaellukseni Pyhän Henrikin tiellä / Ellilä, Kirsti
    Kirsti Ellilä, 2012

    Pieni pyhiinvaellukseni II / Ellilä, Kirsti
    Kirsti Ellilä, 2015

    Piispa Henrik ja Lalli, Piispa Henrikin surmavirren historiaa / Haavio, Martti
    WSOY 1948

    Pyhän Henrikin legenda / Heikkilä, Tuomas
    Suomalaisen kirjallisuuden seuran toimituksia 1039
    SKS 2005
    Pyhän Henrikin legendan teksti sekä latinaksi että suomeksi

    Pyhän Henrikin rantatie: historiaa ja perimätietoa evääksi keskiaikaiselle pyhiinvaellusmatkalle / Kaitainen, Veijo – Kaitainen, Jukka, 2005

    Pyhä Henrik : piispa ja marttyyri / Rinne, Juhani
    Otava 1932

    Pyhän Henrikin tie: historiaa ja perimätietoa vanhan valtatien, Suomen ainoan keskiaikaisen pyhiinvaelluksen vaiheilta / Suominen, Tauno
    Pyhän Henrikin tien toimikunta, 1979

    Piispa Henrikin surmavirsi : näköispainos
    SKS 2. p 1999

    VastaaPoista
  4. Hämeen härkätie (Suomen Jaakontie)

    Hämeen härkätie: synty ja varhaisvaiheet, varhainen maaliikenne arkeologisen ja historiallisena tutkimuskohteena
    Tie- ja vesirakennushallitus 1989

    Hämeen Härkätiellä / toim. Poutanen, Pirjo
    Otava 2002

    Hämeen härkätie / Saari, Heikki
    Multikustannus 2009

    VastaaPoista
  5. Muita pyhiinvaelluskirjoja:


    Jalkaisin Jerusalemiin : pyhiinvaellus rauhan puolesta / Hughes, Gerard W.
    Amanda-kustannus 2014

    Ristin ja Olavin kansaa : keskiajan usko ja kirkko Hämeessä ja Satakunnassa / toim. Linder, Marja-Liisa, Saloniemi, Marjo-Riitta, Krötzl, Christian
    Tampereen museoiden julkaisuja 55
    Tampereen museot, 2000

    Kelttiläisillä poluilla / Seppänen, Liisa
    Kirjapaja 2008

    Pedron tähti : ranskalaisella tiellä Canterburystä Roomaan / Tukiainen, Tapani
    Enostone 2016

    Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla : kun maailma aukeni / toim. Katajala-Peltomaa, Sari, Krötzl, Christian, Meriluoto-Jaakkola, Marjo
    Tampereen museoiden julkaisuja 136
    SKS 2014

    Mallorca – pyhiinvaeltajan opas / Teinonen, Riitta ja Seppo A.
    Kirjaneliö 1982

    Rooma – pyhiinvaeltajan opas / Teinonen, Riitta ja Seppo A.
    Kirjaneliö 1979

    Munkin matkassa / Tukiainen, Tapani
    Kustannuskynnys, 2012

    Pohjan Kyrön kirkkotiet / Väyrynen, Leo
    Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli, 2004


    VastaaPoista
  6. Kirja on Espanjan turistitoimiston julkaisema, suomalaisen vaeltajan matkakertomus, kaunis kirja, paljon valokuvia. Enpä ole taitanut nähdä kirjastojen kokoelmissakaan.

    VastaaPoista
  7. Tuhannet kiitokset mainioista vinkeistä! Pyhiinvaelluskirjallisuus kokonaisuudesaan onkin sitten varsin laaja aihealue... tämän listauksen rajasin Camino de Santiagoa käsitteleviin teoksiin. Käyn vielä huolella läpi esiin nostamasi teokset, ainakin osa niistä vaikuttaa oikein mainioilta camino-kirjallisuuden edustajilta.

    VastaaPoista
  8. Hei, tässä vielä yksi uusi kirja vaelluksesta Santiago de Compostelaan:
    Onnellisesti perille
    Kävelyn alkeet Santiago de Compostelaan
    BoD 2017
    ISBN 978-952-339-690-6

    Kirjan kotisivu: santiagodecompostelaan.blogspot.fi

    Terveisin Birgitta

    VastaaPoista

Kuukauden luetuimmat/Month's most read posts